|

Ryżowe kotlety z rybą

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Robiłam dziś pierwszy raz i się nie zawiodłam. Przepis wytachrałam z jakiejś przepisowej gazetki.
Fajny pomysł na przemycenie dzieciom ryby z ryżem.

Składniki:
150 g ryżu (ja dałam ryż naturalny brązowy)
200 g ryby (dorsz lub mintaj)
2-3 jaja
1 pęczek koperku
bułka tarta
pieprz, sól
olej do smażenia (ja smażę na oliwie)

1. Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostawić do ostygnięcia.
2. Koperek umyć, posiekać.
Rybę opłukać i ugotować w osolonym wrzątku (3-5 minut).
Ja gotowałam na parze, bo się bałam, że w tej wodzie nie odszukam tej ugotowanej ryby.
3. Rybę rozdrobić widelcem i wyjąć wszystkie ewentualne ości!
4. W misce wymieszać: ryż, rybę, koperek i 1 jajko. Oprószyć solą i pieprzem do smaku (ponieważ okazało się że masa jest rozpadająca, dorzuciłam do swojej troszkę bułki tartej).
Z wymieszanej masy formować kotlety jajowate.
5. Kotleciki obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju (oliwie) z obu stron, aż się spieką ładnie.

Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Surówka to u mnie:
kiszona kapusta
starta marchew
mała cebula w kostkę
oliwa, ciut cukru, sól i pieprz

Ilości? Tyle, ile potrzeba na rodzinę ;).

Ps. Aby urozmaicić kotleciki do masy możemy dodać:
ugotowane na twardo pokrojone w kostkę jajko
lub suszone grzyby,
lub starty żółty ser,
lub szpinak podsmażony na maśle z odrobiną czosnku.
Można kombinować według gustu.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy