Makaron z sosem cytrynowym
Poleca: Bodzinka
Źródło: Olga Smile
Fot. Bodzinka |
Uwielbiam cytrynę. I czosnek. Więc kiedy zobaczyłam przepis na ten makaron, wiedziałam, że muszę go zrobić. Ma niesamowity, świeży smak i na pewno będzie częstym gościem w mojej kuchni.
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
1 lub 2 cytryny
250-300 ml gęstej śmietany (ja dałam 12% i było dobre)
50 g masła
ser do posypania
opcjonalnie świeżo mielony czarny pieprz
Makaron gotujemy al dente.
Cytryny myjemy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok.
Do garnuszka wlewamy sok z cytryny, dodajemy masło, sól i śmietanę. Podgrzewamy, ciągle mieszając.
Z makaronu odlewamy szklankę wody, a resztę odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Przekładamy makaron do dużej miski. Polewamy go sosem i starannie mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy wodę z gotowania.
Na talerzu posypujemy startym serem i pieprzem.