Lemoniada porzeczkowa

Lemoniada porzeczkowa

Nic prostszego i nic pyszniejszego. Lato co prawda nas w tym roku nie rozpieszcza, ale miejmy nadzieję, że upały jeszcze wrócą – i to wkrótce. A wtedy taka domowa lemoniada porzeczkowa będzie na wagę złota!

Składniki

1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
sok z 1 cytryny
400 g czerwonych porzeczek

Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Porzeczki obieramy, myjemy i blendujemy. Można je dodatkowo przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Powstałą masę porzeczkową (będzie dość gęsta) łączymy ze słodką wodą i sokiem z cytryny. Taką bazę rozcieńczamy wodą i podajemy np. z lodem i plasterkami cytryny.

Podobne wpisy