|

Latte macchiato

Poleca: Krolcia
Źródło: Tesco. Kulinarni Łowcy Smaków

W tle ciasto z rabarbarem
Fot. Ewa

Lubię kawę, uwielbiam ją! I żyć bez codziennego porannego kubła czarnego napoju nie dam rady! Po południu tymczasem to już inna rzecz. Tu już można pokombinować. Pyszne latte macchiato na five o’clock to dla mnie idealna sprawa!

Składniki:
ok. półtorej łyżeczki kawy
25-30 ml wody
cukier wedle uznania
1 szkl. mleka

Z kawy i wody przygotowujemy espresso. Jeśli nie macie ekspresu do kawy, możecie zalać kawę gorącą wodą, odstawić, żeby się zaparzyła i przelać ją przez filtr do kawy.

Mleko z cukrem, o ile ktoś słodzi, mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy mleko do shakera i potrząsamy tak długo, aż zrobi się pianka. Można też spienić mleko ręcznym spieniaczem albo nawet mikserem.

Przelewamy mleko do wysokiej szklanki. Dolewamy espresso powoli, delikatnie po ściance. Powstaną trzy warstwy – mleko na dnie, kawa z mlekiem w środku i pianka na wierzchu.

Fot. Krolcia

Podobne wpisy