• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ratafia pomarańczowo-cytrynowa
napoje

Ratafia pomarańczowo-cytrynowa

19 lutego 2015 • 0  

Nie będę się długo rozpisywać, bo nalewkami u nas w domu zajmuje się mój Mąż. I to on przygotował ten przepis. Ja mogę się tylko dołączyć i polecić jego wypróbowanie. Nasza ratafia pomarańczowo-cytrynowa to lekka modyfikacja XVIII-wiecznego oryginału. Wojciech Wielądko pisze o ratafii pomarańczowej albo cytrynowej, my owoce połączyliśmy. Poza tym używaliśmy spirytusu, a nie wódki – stąd dłuższy czas leżakowania nalewki. Efekt końcowy jest rewelacyjny. Wychodzi na to, że kluczowe słowa w przepisie to “Zrób jako ci się podoba”. Posłuchajcie, jak to brzmi w oryginale:

Ratafia z pomarańcz kwaśnych i cytryn

Zrób jako ci się podoba, jeden sposób obydwóch, weź 8 pomarańcz albo cytryn, obierz ze skóry lekko, pokray tę skórkę w drobne zraziki, wrzuć w dzbanek, wley 3 kwarty wódki, wsyp potym funt cukru w tygiel, wley półkwaterek wody, przetop, zszumuy, przeley w dzbanek do wódki, mocz jeszcze dwanaście, albo 15 dni, nareszcie przecedzisz w butelki; takowa ratafia kilka lat może być zachowana.

To oryginalny przepis z Kucharza doskonałego. A teraz wersja zmodyfikowana:

Etap 1

Składniki

skórka z 7 dużych pomarańczy
skórka z 6 cytryn
1 cała pomarańcza
1 cała cytryna
3 gwiazdki anyżu
4-5 cm laski wanilii
8 goździków
2,5 litra spirytusu 90%

Skórkę z pomarańczy i cytryn kroimy w kostkę, ok. 0,5 x 0,5 cm, i przekładamy do dużego słoika (min. 5-litrowego). W blenderze miksujemy jedną pomarańczę i jedną cytrynę (bez skórek) i taki mus wlewamy do słoika. Dorzucamy anyż, goździki i wanilię. Zalewamy spirytusem, zakręcamy mocno słój i chowamy w ciemne miejsce na 4-5 tygodni. Co kilka dni potrząsamy słojem.

Ratafia pomarańczowo-cytrynowa

Etap 2

Składniki

2 litry przegotowanej, wystudzonej wody
600 g cukru

Po 4 tygodniach przecedzamy miksturę, żeby uzyskać sam płyn. Pozostałe skórki wkładamy do pieluchy tetrowej i mocno wyciskamy – powinno się udać odzyskać z nich jeszcze nawet ponad pół litra esencji.

Teraz czas na rozcieńczenie i posłodzenie ratafii. Dosypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dolewamy wodę, mieszamy i znów odstawiamy do ciemnego miejsca na 4-6 tygodni (tym razem już nie trzeba potrząsać).

Po okresie leżakowania nalewka powinna się sklarować – na dnie będzie osad, a sama nalewka będzie niemal zupełnie przejrzysta. Żeby osiągnąć większą przejrzystość, można przefiltrować ratafię, najlepiej przez kilka warstw pieluchy tetrowej.

Nalewka jest już gotowa do wypróbowania. Choć oczywiście im dłużej poleży, tym będzie lepsza.

Źródło: Wojciech Wielądko, Kucharz doskonały, 1786

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Staropolskie danie

Wyzwanie kulinarne 2015 Staropolskie danie Ratafia pomarańczowo-cytrynowa

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

#alkohol, #cytryna, #pomarańcze, #skórka pomarańczowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Prosty chleb pszenny Poprzedni Prosty chleb pszenny
Kruche ciasteczka z M&M'sami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Żurawinówka na rumie i winie

Żurawinówka korzenna na rumie i winie  

4 grudnia 2015
Lemoniada porzeczkowa

Lemoniada porzeczkowa  

30 lipca 2015

Latte macchiato  

1 sierpnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda