Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Zawsze chciałam wypić ogórki. I nie mam na myśli soku powstałego po kiszeniu. Z okazji nadchodzącej fali upałów postanowiłam wreszcie coś z tym moim pragnieniem zrobić i przygotowałam lemoniadę. W smaku lemoniada ogórkowa jest pyszna. Ale trzeba pić na wdechu, bo pachnie… mizerią. No chyba że komuś to nie przeszkadza. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki

1,5 l wody
1 duży ogórek
1,5 cytryny
kilka liści mięty (opcjonalnie)
cukier lub miód do smaku (opcjonalnie)

Na dużą miskę nakładamy sitko. Ogórka dokładnie myjemy i ścieramy całego ze skórką na tarce – do sitka. Wyciskamy dokładnie miąższ, żeby cały sok spłynął do miski. Dodajemy sok z cytryn i wodę – mieszamy. Ewentualnie dosładzamy do smaku

Przelewamy lemoniadę do dzbanka. Dodajemy liście mięty, ewentualnie plasterki cytyny.
Najlepiej smakuje na zimno, z lodem.

Źródło: Wypieki Beaty

Podobne wpisy