Sernik na zimno malinowo-jagodowy
Jeść w lecie jakikolwiek inne ciasto niż owocowe to zbrodnia. Na naszym blogu zakładka z deserami i owocowymi ciastami zawsze w sezonie rozrasta się znacznie. Dziś dodajemy sernik na zimno, nie byle jaki, bo to sernik malinowo-jagodowy. Mamy już kilka takich serników bez pieczenia w naszym menu, ale dwukolorowego jeszcze nie było!
Składniki
(na tortownicę o średnicy 18 cm)
Spód
100 g herbatników
60 g masła
Herbatniki rozdrabniamy i ucieramy z roztopionym masłem, np. w malakserze, do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzamy formę z masą w lodówce.
Warstwa malinowa
250 g twarogu mielonego
2 łyżki cukru pudru
200 g malin
10 g żelatyny
3 łyżki wody
100 g śmietanki kremówki 30%
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane (i ewentualnie przetarte przez sito) maliny.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko, np. w mikrofalówce, i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do żelatyny kilka łyżek masy serowej, mieszamy. Całą żelatynę wlewamy do masy serowej i miksujemy dokładnie.
Kremówkę ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.
Masę przekładamy na schłodzony spód herbatnikowy do tortownicy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Warstwa jagodowa
250 g twarogu mielonego
2 łyżki cukru pudru
150 g jagód
10 g żelatyny
3 łyżki wody
100 g śmietanki kremówki 30%
Postępujemy identycznie jak w przypadku warstwy malinowej.
Gotową masę przekładamy na masę jagodową. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce.
Na wierzch
pół opakowania galaretki malinowej
150 ml wody
maliny i jagody do dekoracji
Pół galaretki w proszku rozpuszczamy w 150 ml wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Schłodzoną wkładamy do lodówki do częściowego zastygnięcia.
Na schłodzonej masie serowej układamy owoce i zalewamy je lekko zastygniętą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Źródło: Smakołyki Bereniki
Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Ser w roli głównej
Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!