• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Sernik na zimno malinowo-jagodowy
ciasta bez pieczenia// ciasta z owocami// serniki// torty

Sernik na zimno malinowo-jagodowy

3 sierpnia 2015 • 1  

Jeść w lecie jakikolwiek inne ciasto niż owocowe to zbrodnia. Na naszym blogu zakładka z deserami i owocowymi ciastami zawsze w sezonie rozrasta się znacznie. Dziś dodajemy sernik na zimno, nie byle jaki, bo to sernik malinowo-jagodowy. Mamy już kilka takich serników bez pieczenia w naszym menu, ale dwukolorowego jeszcze nie było!

Składniki

(na tortownicę o średnicy 18 cm)

Spód

100 g herbatników
60 g masła

Herbatniki rozdrabniamy i ucieramy z roztopionym masłem, np. w malakserze, do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzamy formę z masą w lodówce.

Warstwa malinowa

250 g twarogu mielonego
2 łyżki cukru pudru
200 g malin
10 g żelatyny
3 łyżki wody
100 g śmietanki kremówki 30%

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane (i ewentualnie przetarte przez sito) maliny.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją krótko, np. w mikrofalówce, i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do żelatyny kilka łyżek masy serowej, mieszamy. Całą żelatynę wlewamy do masy serowej i miksujemy dokładnie.

Kremówkę ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając.

Masę przekładamy na schłodzony spód herbatnikowy do tortownicy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Warstwa jagodowa

250 g twarogu mielonego
2 łyżki cukru pudru
150 g jagód
10 g żelatyny
3 łyżki wody
100 g śmietanki kremówki 30%

Postępujemy identycznie jak w przypadku warstwy malinowej.

Gotową masę przekładamy na masę jagodową. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce.

Na wierzch

pół opakowania galaretki malinowej
150 ml wody
maliny i jagody do dekoracji

Pół galaretki w proszku rozpuszczamy w 150 ml wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Schłodzoną wkładamy do lodówki do częściowego zastygnięcia.

Na schłodzonej masie serowej układamy owoce i zalewamy je lekko zastygniętą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Źródło: Smakołyki Bereniki

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Ser w roli głównej

Wyzwanie kulinarne 2015 Ser w roli głównej Sernik na zimno malinowo-jagodowy

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

#galaretka, #jagody, #kremówka, #maliny, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Lemoniada porzeczkowa Poprzedni Lemoniada porzeczkowa
Deser cytrynowy z owocami lata • Kolejny Deser cytrynowy z owocami lata

Zajrzyj też tutaj

Ciasto podwójnie pomarańczowe  

25 czerwca 2013

Ciasto grysikowe  

2 lipca 2013

Leśny mech  

26 stycznia 2015

1 komentarz

  1. Jolanta Szyndlarewicz

    on 4 sierpnia 2015 at 12:44
    Odpowiedz

    Pyszne połączenie:) U nas ostatnio też było sernikowo, owocowo i kolorowo:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda