Mleko kokosowe
Nie sądziłam, że to będzie tak łatwe! Tylko dwa składniki. A wychodzi coś pysznego. Nie jestem w stanie porównać, czy to mleko kokosowe smakuje podobnie jak sklepowe, bo nigdy sklepowego nie piłam bezpośrednio z puszki. Ale jako dodatek do potraw sprawdza się idealnie. Na pewno wypróbuję też inne mleka roślinne, podobno migdałowe jest pyszne do kawy!
Składniki
200 g wiórków kokosowych
1,2 l wody
Wiórki kokosowe zalewamy w garnku wodą i odstawiamy na całą noc – wystarczy zostawić na blacie kuchennym, nie muszą być w lodówce.
Rano stawiamy garnek z wiórkami i wodą na ogniu i podgrzewamy. Całość powinna być ciepła tak, żeby parzyła, ale nie może się zagotować.
Przelewamy całość do blendera kielichowego i miksujemy kilka minut. Można to też zrobić blenderem ręcznym.
Przecedzamy napój przez sitko wyłożone gazą lub tetrą. Wiórki, które osadzą się na gazie odciskamy mocno. Tak powstałe czyste mleko trzymamy w słoiku lub butelce w lodówce. Po jakimś czasie mleko się rozwarstwi, co jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć słoikiem lub butelką, żeby stało się znów jednolite.
Źródło: Olga Smile