• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie// dla dzieci// przystawki/przekąski// Śniadania

Leniwe z kaszy jaglanej

23 lutego 2015 • 8  

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

Po naleśnikach z kaszy jaglanej, które zrobiły u nas w domu szybką karierę, przyszła kolej na drugi sztandarowy punkt na liście dzięcięcych ulubionych obiadów, czyli kluski leniwe. Kiedy pytam dzieci, co chcą na obiad – zawsze słyszę “leniwe”. Tym razem dostały je w wersji z kaszą i pałaszowały z równym smakiem jak “zwykłe” kluski 🙂

Składniki:
1,5 szkl. kaszy jaglanej
ok. 2,5 szkl. wody
200 g twarogu
1 szkl. mąki pszennej (lub jaglanej)
1 szkl. mąki ziemniaczanej

Suchą kaszę przelewamy dokładnie trzy razy – najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem i znowu zimną. Przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcjach 1 szkl. kaszy – 1,5 szkl. wody, czyli w naszym przypadku trzeba dokładnie 2 i 1/4 szkl. wody, choć można dać ciut więcej (można też przyjąć, że wody wlewamy tyle, żeby wystawała ponad kaszę na dwa palce). Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut z lekko uchyloną pokrywką. Cały płyn powinien się wchłonąć. Nie mieszamy kaszy w czasie gotowania.

Ugotowaną, odcedzoną kaszę blendujemy. Dodajemy twaróg, mąki i wodę i zagniatamy ciasto. Wodę dolewamy stopniowo, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję – masa nie powinna się kleić, ale nie może też być zbyt twarda.

Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Z każdego formujemy wałek. Wałek delikatnie spłaszczamy i odcinamy kawałki wielkości klusków. Układamy je na obsypanej mąką tacy.

Kluski wrzucamy na wrzątek, delikatnie mieszamy, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy cedzakiem.

Podajemy np. z bułką tartą uprażoną na maśle i cukrem lub solą.

#kasza jaglana
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sernik na zimno Poprzedni
Tort czekoladowy • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sbrisolona, czyli włoska tarta z migdałami  

30 marca 2013

Naleśniki Shreka  

17 marca 2015

Kluski śmietankowe błyskawiczne  

30 listopada 2013

8 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 28 lipca 2016 at 19:17
    Odpowiedz

    Mam pytanie: czego dotyczy 3,5- 4 szklanki wody w składnikach? W takiej ilości mam ugotować kaszę? Bo potem w opisie podana jest inna proporcja.

    • eva

      on 28 lipca 2016 at 22:54
      Odpowiedz

      Dziękuję za tę uwagę. Rzeczywiście wkradł się błąd. Proporcje podałam za przepisem źrodłowym, a opis już według mojej codziennej praktyki.
      Najłatwiej chyba zapamiętać zasadę "dwóch palców" podaną w nawiasie 🙂

  2. Anonimowy

    on 25 lutego 2015 at 15:21
    Odpowiedz

    dzisiaj zrobiłam, musiałam dać nieco więcej mąki pszennej bo ciasto strasznie mi się kleiło i nie dało się nic z niego uformować (później znalazłam na to sposób – jak już "wałkowałam ciasto to ręce wysmarowałam sobie olejem 🙂 ciasto się wtedy nie klei do rąk) LENIWE PYSZNE 🙂 polałam je zmiksowanymi truskawkami z łyżeczką mascarpone – pychotka. Mój mały 2-latek właśnie pałaszuje drugą porcję 🙂 smacznie i zdrowo 🙂

    • eva

      on 25 lutego 2015 at 19:35
      Odpowiedz

      Truskawki z mascarpone… Rozmarzyłam się 🙂

      Ja zawsze formuję ciasto omączonymi rękami i też pomaga. Do tego używam maty silikonowej – do niej wszystko mniej się klei.

      Cieszę się, że smakowało!

  3. Darianna25

    on 24 lutego 2015 at 18:26
    Odpowiedz

    Czy zamiast mąki pszennej można użyć gryczanej?

    • eva

      on 24 lutego 2015 at 20:00
      Odpowiedz

      Można spróbować, ale na pewno zmieni to smak. Mąka gryczana ma specyficzny posmak.
      Można spróbować też z jaglaną. Albo samą ziemniaczaną, ewentualnie ziemniaczaną i kukurydzianą (wtedy będą bardziej "skrzypiące", jak kluski śląskie). Można kombinować 🙂

  4. Veggie

    on 23 lutego 2015 at 19:43
    Odpowiedz

    Wspaniale wyglądają, nie dziwię się dzieciakom, że je lubią 🙂

    • eva

      on 23 lutego 2015 at 20:09
      Odpowiedz

      To jest wersja przed wypaćkaniem wszystkiego w bułce tartej 😉 Ale bardzo je polecam, bo pyszne były 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda