Składniki:
(na ok. 14-18 sztuk)
220 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jajka
210 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
100 g mlecznej czekolady
Masło ucieramy z cukrem (i cukrem waniliowym) na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i wciąż ucieramy. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii (chyba że daliśmy już cukier waniliowy – wtedy ekstraktu nie trzeba). Powoli mieszamy łyżką, do połączenia składków.
Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wciskamy kostkę czekolady.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka.
Krem:
300 g kremowego serka, np. Philadelphia
250 g miękkiego masła
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy, najlepiej w żelu
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli dodajemy serek, cały czas miksując. Na końcu dodajemy niewielką ilość barwnika i miksujemy – dokładamy barwnik do uzyskania pożądanego koloru. Wkładamy krem na godzinę do lodówki.
Przestudzone babeczki dekorujemy schłodzonym kremem za pomocą szprycy albo rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Jeśli chcemy uzyskać tort z babeczek, musimy przygotować podwójną porcje, a potem ułożyć muffiny w odpowiedni kształt. Można je dodatkowo ozdobić koralikami i księżniczkowymi akcesoriami.
Poleca: Gabi
Źródło: Moje Wypieki
8 komentarzy
Anonimowy
on 16 sierpnia 2016 at 12:17Serdecznie dziękuję 🙂
Anonimowy
on 14 sierpnia 2016 at 14:16Ten krem jest przepiękny i na pewno pyszny! 🙂
A tak przy okazji, byłaby Pani taka uprzejma i stworzyła etykietę "torty"? Szukam przepisu na tort dla męża, a nie wszystkie są w "urodzinach".
eva
on 14 sierpnia 2016 at 17:43Nie wszystkie są w urodzinach? To pewnie jakieś moje niedopatrzenie 🙂 Zaraz się zabiorę za "torty".
Polecam tort podwójnie czekoladowy. Właśnie Mężowi go robiłam dwa lata temu 🙂
eva
on 14 sierpnia 2016 at 17:48I już jest 🙂 Na chwilę obecną – 29 tortów: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/search/label/tort
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Goga
on 4 czerwca 2016 at 23:51Cudownie wyglądające ciastka! 🙂 Aż mam ochotę je schrupać! 🙂 Idealne na przyjęcie urodzinowe!
eva
on 7 czerwca 2016 at 06:42Takie muffinki to świetny pomysł na tort. Na Pintereście jest masa inspiracji – w jaki sposób je można ułożyć, żeby tworzyły różne kształty. Jak ktoś nie ma serca do "normalnych" tortów – to może być dobra alternatywa 🙂
Kinga
on 3 czerwca 2016 at 15:34Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na mojego bloga! 🙂
eva
on 3 czerwca 2016 at 16:57Jak to muffinki 😀