• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta czekoladowe// torty

Tort czekoladowy

24 lutego 2015 • 0  

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Przyznam szczerze, że myślałam, że nic mi z tego nie wyszło. Dekoracja pozostawiała wiele do życzenia, a całą resztę też robiłam wieczorem, kiedy już moje oczy odmawiały posłuszeństwa 🙂 Stwierdziłam, że najwyżej tym razem impreza będzie bez tortu. W zamieszaniu imprezowym nawet nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić zdjęcie tortu w całej okazałości, więc musiałam się zadowolić resztkami. Tort zyskał pochwałę kucharza (za moimi plecami, więc śmiem podejrzewać, że była ona szczera), a koleżanki proszą o przepis. Myślę, że nic więcej już dodawać nie trzeba 🙂


Składniki:
Ciasto:
(na tortownicę o średnicy 23 cm)
1 i 3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. kakao
1,5 szkl. drobnego cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szkl. maślanki
1/2 szkl. oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl. świeżo zaparzonej gorącej kawy (można zastąpić gorącym mlekiem – ja właśnie tak zrobiłam)

Do naczynia przesiewamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek i sól).
Do większego naczynia wlewamy maślankę, jajka, olej oraz wanilię i wszystko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy. Na końcu powoli dodajemy gorącą kawę (lub mleko) i mieszamy szpatułką.

Masę można podzielić na dwie tortownice, ale można też upiec całość (wydłużając odpowiednio czas pieczenia) razem i przeciąć po upieczeniu.
Podane proporcje są na tortownicę o średnicy 23 cm, a czas pieczenia dwóch blatów osobno to ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (każdy blat tyle pieczemy).

Ja tym razem zrobiłam ciasto z podwójnej porcji (potrzebowałam wyższy tort) i upiekłam je w całości w tortownicy o średnicy 24 cm (1,5 godziny – do suchego patyczka). Ciasto wyrosło tak pięknie, że musiałam przeciąć na 4 warstwy i jedną dzieciaki zjadły “na sucho” 🙂

Krem czekoladowy:
140 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)

Kremówkę i mascarpone miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy (tylko do połączenia składników).

Dodatkowo:
dżem wiśniowy
alkohol lub herbata/sok do nasączenia blatów

Kolejne warstwy ciasta układamy na paterze, nasączamy i przekładamy dżemem i kremem.
Dekorujemy według uznania, np. lentilkami.

#czekolada, #kakao, #kremówka, #mascarpone
• Leniwe z kaszy jaglanej Poprzedni
Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym wg Hamelmana • Kolejny Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

Zajrzyj też tutaj

Deser czekoladowy z orzechami  

2 lipca 2014

Paluchy z niespodzianką  

9 maja 2014

Czekoladowiec z pomarańczami  

4 grudnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda