• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// przystawki/przekąski// sylwester

Kruche trójkąty z tuńczykiem

25 czerwca 2013 • 2  

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

 

Sto lat temu znalazłam ten przepis w Internecie. Uwielbiam go od pierwszego spróbowania. Szczególnie z sosem czosnkowym 🙂

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 jajka
200 g masła
szczypta soli
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Farsz:
2 puszki tuńczyka
2 cebule
2 gałązki selera naciowego
sól, pieprz
opcjonalnie – oliwki

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Śmietanę dodajemy, jeśli ciasto jest zbyt suche. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na min. pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i selera kroimy drobno, podsmażamy na złoto na klarowanym maśle lub oliwie z odrobiną masła. Dodajemy do tuńczyka, doprawiamy do smaku. Można też dodać oliwki, ale my ich nie lubimy 🙂

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i sklejamy na kształt trójkąta. Oczywiście można robić inne kształty, ale trójkąty są wdzięczne, bo rogi dobrze się macza w sosie 🙂

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut – 180 stopni.

Podajemy z sosami, np. czosnkowym (jogurt + 2-3 łyżki majonezu + przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku).

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

#cebula, #tuńczyk
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Schab pieczony w sosie śmietanowo-koperkowym Poprzedni
Ciasto podwójnie pomarańczowe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb czosnkowo-ziołowy odrywany  

22 kwietnia 2013

Kruche ciasteczka z M&M’sami  

20 lutego 2015

Quiche z brokułami i łososiem  

11 kwietnia 2014

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 30 stycznia 2014 at 10:10
    Odpowiedz

    uwielbiam taklie przepisy

  2. Nashelly

    on 25 czerwca 2013 at 11:14
    Odpowiedz

    Jak ja uwielbiam takie wytrawne wypieki! Ciasteczka z tuńczykiem, brzmi super 😀 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda