• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// przystawki/przekąski// sylwester

Kruche trójkąty z tuńczykiem

25 czerwca 2013 • 2  

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

 

Sto lat temu znalazłam ten przepis w Internecie. Uwielbiam go od pierwszego spróbowania. Szczególnie z sosem czosnkowym 🙂

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 jajka
200 g masła
szczypta soli
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Farsz:
2 puszki tuńczyka
2 cebule
2 gałązki selera naciowego
sól, pieprz
opcjonalnie – oliwki

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Śmietanę dodajemy, jeśli ciasto jest zbyt suche. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na min. pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i selera kroimy drobno, podsmażamy na złoto na klarowanym maśle lub oliwie z odrobiną masła. Dodajemy do tuńczyka, doprawiamy do smaku. Można też dodać oliwki, ale my ich nie lubimy 🙂

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i sklejamy na kształt trójkąta. Oczywiście można robić inne kształty, ale trójkąty są wdzięczne, bo rogi dobrze się macza w sosie 🙂

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut – 180 stopni.

Podajemy z sosami, np. czosnkowym (jogurt + 2-3 łyżki majonezu + przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku).

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

#cebula, #tuńczyk
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Schab pieczony w sosie śmietanowo-koperkowym Poprzedni
Ciasto podwójnie pomarańczowe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Pieguski  

18 lutego 2013

Lobiani – chlebek z fasolą  

23 października 2014

Ankieta z niespodzianką na 4 urodziny bloga  

25 stycznia 2017

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 30 stycznia 2014 at 10:10
    Odpowiedz

    uwielbiam taklie przepisy

  2. Nashelly

    on 25 czerwca 2013 at 11:14
    Odpowiedz

    Jak ja uwielbiam takie wytrawne wypieki! Ciasteczka z tuńczykiem, brzmi super 😀 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda