||

Kruche trójkąty z tuńczykiem

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

 

Sto lat temu znalazłam ten przepis w Internecie. Uwielbiam go od pierwszego spróbowania. Szczególnie z sosem czosnkowym 🙂

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 jajka
200 g masła
szczypta soli
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Farsz:
2 puszki tuńczyka
2 cebule
2 gałązki selera naciowego
sól, pieprz
opcjonalnie – oliwki

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Śmietanę dodajemy, jeśli ciasto jest zbyt suche. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na min. pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i selera kroimy drobno, podsmażamy na złoto na klarowanym maśle lub oliwie z odrobiną masła. Dodajemy do tuńczyka, doprawiamy do smaku. Można też dodać oliwki, ale my ich nie lubimy 🙂

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i sklejamy na kształt trójkąta. Oczywiście można robić inne kształty, ale trójkąty są wdzięczne, bo rogi dobrze się macza w sosie 🙂

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut – 180 stopni.

Podajemy z sosami, np. czosnkowym (jogurt + 2-3 łyżki majonezu + przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku).

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Podobne wpisy