|||

Chleb żytni dwukolorowy

Poleca: Ewa
Źródło: I adore cinnamon

Fot. Ewa

To chleb z gatunku takich, co smakiem nie powalają na kolana, ale pięknie wyglądają. Smakuje zupełnie zwyczajnie, bochenek jest niewielki, więc na długo nie wystarczy. Ale na pewno będzie się pięknie prezentował na stole, chociażby w czasie Wigilii. Założę się, że część gości pomyli go z makowcem 🙂

Składniki:
150 g mąki żytniej
260 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
7 g suchych drożdży
1 łyżka kakao + 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
290 g wody

Chleb można robić na dwa sposoby. Albo wszystkie składniki dzielimy na pół i rozdzielamy od razu do dwóch misek, z tym że do jednej dajemy łyżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Albo mieszamy w jednej misce mąki, cukier, sól, kminek i drożdże, a dopiero potem rozdzielamy mieszankę na dwie części i dodajemy do jednej kakao, do drugiej mąkę i po 145 g wody.
Ostatecznie uzyskamy dwa ciasta, które wkładamy do omączonych misek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowujemy na identyczne prostokąty (ok. 35×25 cm). Na białe ciasto nakładamy ciemne, ustawiając je krótszym bokiem do siebie.

Fot. Ewa

Ok. 1/4 górnej części ciasta składamy do środka i zaginamy rogi, po czym rolujemy całość i wkładamy gotowy bochenek do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przed pieczeniem można chleb nacinamy od góry. Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a później w 200 stopniach przez 30 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy