• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// chleby// Wielkanoc

Chleb żytni dwukolorowy

8 listopada 2014 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: I adore cinnamon

Fot. Ewa

To chleb z gatunku takich, co smakiem nie powalają na kolana, ale pięknie wyglądają. Smakuje zupełnie zwyczajnie, bochenek jest niewielki, więc na długo nie wystarczy. Ale na pewno będzie się pięknie prezentował na stole, chociażby w czasie Wigilii. Założę się, że część gości pomyli go z makowcem 🙂

Składniki:
150 g mąki żytniej
260 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
7 g suchych drożdży
1 łyżka kakao + 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
290 g wody

Chleb można robić na dwa sposoby. Albo wszystkie składniki dzielimy na pół i rozdzielamy od razu do dwóch misek, z tym że do jednej dajemy łyżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Albo mieszamy w jednej misce mąki, cukier, sól, kminek i drożdże, a dopiero potem rozdzielamy mieszankę na dwie części i dodajemy do jednej kakao, do drugiej mąkę i po 145 g wody.
Ostatecznie uzyskamy dwa ciasta, które wkładamy do omączonych misek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowujemy na identyczne prostokąty (ok. 35×25 cm). Na białe ciasto nakładamy ciemne, ustawiając je krótszym bokiem do siebie.

Fot. Ewa

Ok. 1/4 górnej części ciasta składamy do środka i zaginamy rogi, po czym rolujemy całość i wkładamy gotowy bochenek do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przed pieczeniem można chleb nacinamy od góry. Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a później w 200 stopniach przez 30 minut.

Fot. Ewa

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami Poprzedni
Domowy kisiel owocowy • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zielono mi  

16 marca 2013

Trzy kolory: czerwony  

16 lipca 2013

Drożdżowa baba wielkanocna  

4 lutego 2014

2 komentarze

  1. Justyna Żak

    on 8 listopada 2014 at 16:07
    Odpowiedz

    świetny chleb niczym zawijanka:)

  2. Anonimowy

    on 8 listopada 2014 at 14:09
    Odpowiedz

    Makowiec świąteczny.Pięknie wygląda.Chyba wyprobuje

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda