||

Lody jogurtowo-wiśniowe (bez jajek)

Poleca: Ania

Fot. Ania

Wiśnie to numer jeden tego lata. Po ciastach z tymi owocami przyszła jednak pora na trochę inny deser – tym razem lody. Wyszły dobre, nie za słodkie, lekkie. Zdecydowanie najlepsze w dniu „produkcji”. 

Potrzebujemy:
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
duży jogurt naturalny typu greckiego

pół kg wiśni
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki żelatyny
płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki rumu 80%

Wiśnie drylujemy, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy pół szklanki gorącego soku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w trzech łyżkach zimnej wody. Wiśnie doprawiamy imbirem i cynamonem, doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia i wlewamy do nich rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy energicznie i zdejmujemy z palnika. Wlewamy rozpuszczoną w soku żelatynę i rum, mieszamy, przykrywamy i schładzamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Wlewamy mleko skondensowane i jogurt naturalny i miksujemy. Wstawiamy do zamrażalnika i schładzamy, mieszając co 30-40 min. Po około 3 godzinach mrożenia – jak masa już dość dobrze stężeje – dodajemy frużelinę wiśniową i mieszamy tak, żeby powstały wiśniowe esy-floresy. Zostawiamy w zamrażalce na jeszcze około 2-3 godziny.

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy