Barszcz czerwony na zakwasie
|

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie (najlepiej z uszkami) to jedno z głównych dań na wielu wigilijnych stołach. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście i boicie się, czy się uda, a przecież w Wigilię powinien być doskonały – przygotujcie go w dowolnym momencie roku. Zawsze smakuje tak samo dobrze!

Składniki

zakwas z buraków
włoszczyzna (mały seler, por, 2 marchewki, 2 pietruszki, cebula)
1 kg buraków
20 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
2-3 l wody
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól

Do dużego garnka wlewamy wodę. Włoszczyznę obieramy i/lub myjemy (cebulę zostawiamy w łupince), kroimy wszystkie warzywa w grubą kostkę i wrzucamy do wody. Dodajemy liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego oraz pieprzu. Zagotowujemy i trzymamy na średnim ogniu około godziny.

W międzyczasie grzyby namaczamy w wodzie.

Do wywaru warzywnego dodajemy grzyby razem z wodą z namaczania, a także obrane i pokrojone w grubą kostkę lub plastry buraki. Gotujemy około godziny.

Barszcz przecedzamy i dodajemy zakwas – stopniowo, sprawdzając co jakiś czas jego smak. Ilością dodanego zakwasu regulujemy kwaśność barszczu czerwonego. Doprawiamy solą. Barszczu już nie zagotowujemy, bo straci kolor!

Podajemy np. z kapuśniaczkami drożdżowymi, z pasztecikami albo z jajkiem na twardo.

Podobne wpisy