Lody z awokado i limonki

Lody z awokado

Niedawno podawałam przepis na ciasto z awokado. Powinno się je podawać schłodzone. Kiedy robiłam je w domu po raz pierwszy, goście mieli przyjść lada chwila i nie miałam czasu, żeby czekać, aż ciasto zastygnie w lodówce. Włożyłam je więc do zamrażarki. Powstało coś w rodzaju sorbetu, tyle że bez dodatku wody. A sama masa była tak pyszna, że kolejnym razem zrezygnowałam z robienia spodu i zamroziłam ją w foremkach na lody. Powstały lody z awokado. Dziecinnie proste w przygotowaniu, słodko-kwaśne i obłędnie pyszne.

Składniki

(na 1 dużą foremkę do lodów na patyku)
1 awokado
1 limonka
miód do smaku

Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, a pozostały miąższ kroimy na kilka kawałków. Wrzucamy je do blendera lub malaksera, dodajemy sok z limonki i dosładzamy miodem. Całość miksujemy na jednolitą masę. Gotową masę przekładamy do foremki na lody na patyku i wkładamy do zamrażarki na minimum 2-3 godziny.

Uwaga! Awokado musi być miękkie. Im miększe, tym gładsza będzie konsystencja lodów z awokado!

Podobne wpisy