|

Ciasteczka z lemon curd

Poleca: Justyna
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Justyna

Są obłędnie cytrynowe, kruche i znikają w bardzo szybkim tempie. Obowiązkowo z lemon curd. Ja piekłam je w piątkowe popołudnie. Myślałam, że postoją do niedzieli. Oj, jak się myliłam! W sobotę wieczorem mąż zjadł ostatnie ciasteczko, co spotkało się z wielkim oburzeniem dzieci w niedzielę rano 😉


Składniki:
(ok. 50 ciasteczek)
180 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru
1/4 szkl. drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl. mąki
1 i 1/2 szkl. lemon curd

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i drobnym cukrem, aż powstanie biała, pusztysta masa. Dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię i miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie miksujemy.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy lemon curd.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Formujemy niewielkie kulki (o wadze 12-15 g), każdą lekko spłaszczamy i robimy w niej głęboką dziurkę – prawie do dna, by krem nie wypłynął w czasie pieczenia. Ja robiłam dziurki małą buteleczką po nasivinie (krople na katar ;)), ale równie dobrze możńa użyć nakrętki 🙂
Dziurki wypełniamy lemon curdem, nakładając go łyżeczką lub rękawem cukierniczym. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowują duże odstępy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Fot. Justyna

Podobne wpisy