Łosoś z warzywami w cieście francuskim
||

Łosoś z warzywami w cieście francuskim

Danie idealne dla smakoszy łososia. Sprawdzi się na codzienny obiad, ale też jako miłe zaskoczenie dla gości. Już sam łosoś z warzywami jest pyszny, a jeśli jeszcze do tego zawiniemy go w ciasto francuskie i przygotujemy łatwą, ale efektowną przeplatankę – powstanie naprawdę wykwintny obiad. A może przygotujecie takiego łososia z warzywami na świąteczną wigilijną kolację? Albo na walentynki?

Składniki

(na 4 porcje)

1 szt. gotowego ciasta francuskiego
500 g filetów z łososia
3 łyżki serka mascarpone
200 g szpinaku (może być mrożony)
200 g włoszczyzny w paskach (może być mrożona)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
roztrzepane jajko do posmarowania

Łososia płuczemy, odcinamy skórę, przyprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak podgrzewamy na patelni z łyżką masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia na blasze. Na środek ciasta francuskiego kładziemy łososia – wzdłuż długiego boku, rozsmarowujemy na nim mascarpone. Na serek nakładamy szpinak, a na niego warzywa. Boki ciasta nacinamy w grube paski prostopadle do łososia. Paski zakładamy naprzemiennie na łososia, by powstała plecionka.

Ciasto smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, do zrumienienia. Kroimy po lekkim przestudzeniu.

Podobne wpisy