Czekoladowy sernik
||

Czekoladowy sernik

Przepis dostałam od koleżanki. Jej ciasto było trochę… budyniowate w środku, ale czekoladowa góra była po prostu genialna! Przerobiłam więc białą część w typowo sernikową i ciasto wyszło obłędne. Ten czekoladowy sernik to idealne zrównoważenie kwasowości twarogu i słodyczy kakaowej kruszonki. Wszystko razem smakowało niemal jak sernik ambasador! Brakowało tylko kawałków czekolady w środku. Ale to się da nadrobić!

Składniki

Ciasto

400 g mąki
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250 g masła

Zagniatamy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolite i sprężyste ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Można też włożyć ciasto na 30 minut do zamrażarki.

Masa serowa

600 g zmielonego twarogu
3 łyżki budyniu waniliowego
3 żółtka
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g masła
6 białek

Ucieramy żółtka z cukrami i miękkim masłem, aż masa będzie niemal biała i puszysta. Dodajemy powoli ser i budyń. Na koniec delikatnie mieszamy całość z ubitą na sztywno pianą z białek.

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy z lodówki jedną część ciasta. Ścieramy na dużych oczkach i dokładnie wylepiamy nim dno blachy. Na ciasto wylewamy masę serową, a następnie równomiernie rozsypujemy utartą drugą część ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut.

Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Podobne wpisy