|

Paella z papryką

Poleca: Ewa
Źródło: Biruta Markuza, Przyprawy z całego świata

Fot. Ewa

Jak to powiedział mój Mąż: „Bez mięsa, a dobre!”. Nie ma chyba lepszej rekomendacji 😉 Danie jest łatwe w przygotowaniu, w miarę lekkie, a sycące. Polecam!

Składniki:
220 g ryżu do risotto (np. Arborio)
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
1 mała cukinia
kilka strąków zielonej fasolki (u mnie mrożona)
2 łyżki zielonego groszku
1/2 l bulionu
1 łyżeczka suszonej papryki ostrej
szczypta szafranu
sól

Na oliwie na głębokiej patelni podsmażamy przez ok. 5 minut posiekany czosnek, obrane ze skórki i pokrojone pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę cukinię, fasolkę, groszek i ryż. Chwilę smażymy i dolewamy wrzący rosół. Doprawiamy szafranem, papryką i solą. Doprowadzamy całość do wrzenia, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu, aż ryż zmięknie.
Może to być danie samodzielne albo dodatek do mięs.

Fot. Ewa

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis
Fot. Zysk i S-ka

Podobne wpisy