Curry z kalafiora
Nie jest to może najpiękniejsze danie świata, ale na pewno bardzo smaczne. Choć trzeba oczywiście lubić curry. My lubimy i jedliśmy je już w wersji z rybą czy kurczakiem – teraz przyszła kolej na curry z kalafiora.
Składniki
400 g kalafiora
1 cebula
1 marchewka
2 cm imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
puszka pomidorów (lub 4-5 świeżych)
150 ml jogurtu naturalnego (lub mleczka kokosowego)
sól
Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie lub klarowanym maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski marchewkę i różyczki kalafiora. Dusimy kilka minut.
Dodajemy imbir, pomidory i jogurt, doprawiamy. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20 minut – do miękkości warzyw.
Podajemy z ryżem.
Źródło: Nikol od kuchni