Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka to chyba najbardziej klasyczne ciasto kuchni polskiej na jesień. Kiedy tylko zacznie się sezon na jabłka, szczególnie szare renety, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki

(na formę ok. 25 x 35 cm)

Ciasto

3 szkl. mąki
200 g masła
4 żółtka
3-4 łyżki kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka (białka zostawiamy na później – będą potrzebne), śmietanę lub jogurt, cukier i proszek do pieczenia, a potem szybko zagniatamy ciasto. Jak tylko składniki się połączą w gładką kulę, dzielimy ciasto na dwie nierówne części. Większą zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Mniejszą również zawijamy w folię, ale wkładamy do zamrażarki.

Nadzienie

8-10 szt. jabłek (najlepsze będą szare renety)
szczypta cynamonu
2 cm imbiru
4 białka
2 łyżki cukru pudru (+ cukier kryształ do prażenia jabłek)

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i drobno pokrojony lub starty korzeń imbiru. (Jabłka można też pokroić w kostkę i uprażyć z cukrem na patelni, do miękkości).

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy ciasto i układamy na nim jabłka. Zapiekamy w 210 stopniach przez 25 minut.

Białka ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Przekładamy pianę na upieczone jabłka. Na wierzch nakładamy starte na tarce na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.

Całość jeszcze raz zapiekamy w 210 stopniach, tym razem przez ok. 20 minut – aż kruszonka na wierzchu się zarumieni.

Podobne wpisy