||

Makaron z kiełbasą

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Kiedy za oknem leje, a w domu dwójka dzieci zanudza się już na amen, trzeba wymyślić choć coś dobrego do jedzenia. Tylko co tu wymyślić, kiedy w lodówce niewiele, a sklepy zamknięte?
Na przykład makaron z kiełbasą, szczególnie, kiedy makaron został z obiadu, a kiełbasa niebezpiecznie długo zalega w lodówce…

Składniki:
około 200 gramów makaronu (ugotowanego – małe rurki itp.)
około 100-150 gramów kiełbasy (ja miałam wędzone frankfurterki)
50 gramów serka topionego (miałam z szynką)
1 mała cebula
1 pomidor duży
trochę startego sera żółtego
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma (dla koloru), bazylia, oregano, pietruszka
jak ktoś lubi, można na koniec polać keczupem

Na oliwie podsmażyć makaron z kiełbasą pokrojoną w plasterki (małe) i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
Przyprawić według własnego smaku przyprawami (ja kurkumy dałam tyle, aby kolor złapało ładny).
Wrzucić troszkę startego sera, ale nie za dużo, a na koniec dodać topiony serek i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się serka.
Podawać od razu po przygotowaniu.

Fot. Gabi

 

Fot. Gabi

 

Podobne wpisy