|

Lekki deser z truskawkami

Poleca: Hania

Fot. Hania

Deser jest lekko słodki, ale moje dzieci dałyby się za niego pokroić 🙂 Bardzo smaczna i lekka owocowo-serowa przekąska na upalny dzień. 

Składniki:
500-1000 g truskawek (ja dałam na oko, ilość zależy od wielkości blachy)
1 kg twarogu zmielonego (kupiłam taki w wiaderku na sernik)
4-5 łyżek cukru (może być więcej, wg uznania)
1 mała kremówka (ok. 220 ml) – nie musi jej być, ale u mnie leżała w lodówce i musiałam ją zużyć, bo zbliżał się termin ważności
2 czubate łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki i wyłożyć na prostokątną blachę, tak aby zapełniły dno.
Do małego naczynia wsypać żelatynę, dodać wodę (do zakrycia żelatyny), delikatnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia (u mnie 15-20 sekund na maksymalnej mocy). Można też rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Ostudzić.
Ser przełożyć do miski, dodać kremówkę, cukier, wymieszać mikserem na idealnie gładką masę. Powoli dodawać ostudzoną żelatynę, mieszając na najwyższych obrotach. Masę serową wylać na truskawki, włożyć do lodówki do stężenia masy. W tym czasie przygotować dwie galaretki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy masa lekko stężeje, wyłożyć na nią następną warstwę truskawek i ponownie włożyć do lodówki. Na dobrze stężałą masę wylać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Uważać przy wyciąganiu masy, gdyż na dole jest „ruchoma” warstwa z truskawek.

Podobne wpisy