Jagodzianki
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Z wypadu nad morze z czasów dzieciństwa pamiętam przede wszystkim panów chodzących wzdłuż plaży i krzyczących: „Jaaagodziany dwusmakowe – jagodowo-jagodowe!” albo „Czy masz żonę, czy kochankę – kup jej naszą jagodziankę!”. W tym roku nad morzem można było kupić tylko popcorn albo prażynki, ewentualnie zimne piwo 😉 Jagodzianki postanowiłam więc przygotować sama w domu 🙂
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki (można dać chlebową)
7 g suchych drożdży
szczypta soli
1 szkl. mleka
1 jajko
1/4 szkl. oleju
0,5 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagniatamy drożdżowe ciasto. Chwilę wyrabiamy i odkładamy je w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około godzinę – powinno podwoić objętość.
Pod koniec tego czasu przygotowujemy nadzienie (nie wcześniej, żeby jagody nie puściły za dużo soku). Jagody delikatnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, rozpłaszczamy je na omączonym blacie, nakładamy farsz i zlepiamy jak bułkę, formując okrągły lub owalny kształt. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, łączeniem do dołu. U mnie wyszło 12 bułeczek.
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na min. pół godziny.
Pieczemy w 220 stopniach przez 12-15 minut.
Fot. Ewa |