• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// Wielkanoc

Schab z szynkowaru

10 grudnia 2014 • 2  

Poleca: Ewa


Fot. Ewa

Jesteśmy ostatnio w domu zafiksowani na przygotowywanie wielu produktów w domu, bez kupowania gotowców. I nie chodzi mi wcale o kostki rosołowe czy tego typu rzeczy – ich nie używam wcale, od kiedy zaczęłam na poważnie gotować (choć domową “jarzynkę” mam w planie zrobić). Zaczęło się skromnie – od domowego budyniu, potem przyszła kolej na nutellę, masę makową przy okazji Świąt, zakwas chlebowy, w planach jeszcze płatki czekoladowe do mleka, kakao na słodko i wiele innych rzeczy…
A póki co kolejna maszyna w naszym domu – szynkowar – dostarczyła nam pysznego mięsa na kanapki. Mechanizm jest bajecznie prosty, przygotowanie jeszcze łatwiejsze. Potrzeba tylko trochę czasu, ale mięso robi się “samo”. I jest pyszne! Kruchutkie, zwarte, soczyste, doprawione tak jak lubimy. Zdecydowanie polecam! To niedrogi zakup, można sobie zrobić miły prezent pod choinkę 😉

Składniki:
1 kg schabu
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
dowolne zioła – u mnie: majeranek i czubryca zielona
1 łyżka oliwy

Mięso oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy i osuszamy. Sól, pieprz i zioła łączymy z oliwą i nacieramy nią schab z każdej strony. Na wierzchu układamy liście laurowe i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy mięso, odwijamy z folii, zdejmujemy liście laurowe i czosnek.

Fot. Ewa

Do szynkowaru wkładamy długie “widełki” (w kształcie kanciastego U) i na nich, na sam spód dajemy “talerzyk”-denko. Schab władamy do tak przygotowanego szynkowaru i przykrywamy “talerzykiem” z okrągłą wypustką u góry. Jeśli mamy jeszcze jeden kawałek schabu, to między mięsa wkładamy płaski “talerzyk”, a ten z wypustką dajemy na samą górę.

Fot. Ewa

Na tej wypustce osadzamy sprężynę – długą, jeśli mamy jeden niewielki kawałek mięsa, krótką – jeśli mięsa jest więcej. Powinna ona trochę wystawać za rant szynkowaru.

Zakładamy pokrywkę, dokręcamy ją, żeby szczelnie zamknąć szynkowar.

Fot. Ewa

Wkładamy szynkowar do garnka z wodą – dolewamy wody tyle, żeby była powyżej poziomu mięsa (oczywiście tylko na zewnątrz szynkowaru). Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy 1,5-2 godziny.

Fot. Ewa

Po tym czasie szynkowar wyjmujemy (uwaga! jest gorący!), studzimy pod bieżącą chłodną wodą. Zostawiamy na blacie do całkowitego ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki zamkniety na całą noc.

Rano otwieramy szynkowar i wyciągamy mięso, które jest już gotowe do jedzenia.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

#do kanapek, #wieprzowina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kruche rogaliki z makiem Poprzedni
Zakręcone bułeczki z nutellą • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka “świeżynka”  

26 maja 2013

Kruche ciasto milionera (twix)  

30 lipca 2013

Drożdżówki z rabarbarem i kokosową kruszonką  

15 maja 2014

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 10 maja 2016 at 16:39
    Odpowiedz

    Błąd.
    Wody nie doprowadzamy do wrzenia a jedynie do temp. 82-85 st. C.

    • eva

      on 10 maja 2016 at 17:08
      Odpowiedz

      Przy gotującej się wodzie też się wszystko udało, ale dziękuję za tę uwagę, Anonimowy Czytelniku 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda