• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// recenzje

Udo Pollmer, „Kto nam podkłada świnię?” – recenzja

18 maja 2016 • 7  

Biorąc do ręki tę książkę, sądziłam, że poda mi na tacy wiarygodne dowody na to, że wcale nie trzeba się żywić ekomarchewkami, bezglutenowym pieczywem i nasionami chia, żeby jeść zdrowo. Nie mam nic przeciwko jedzeniu „eko”, ale trzeba szczerze przyznać, że bywa ekstremalnie drogie. A nie każdy ma możliwość zasadzenia swoich warzyw w ogródku i wyhodowania stadka świń, kur i krów, żeby mieć pewność co do jakości używanych produktów. Okazało się jednak, że Udo Pollmer pisze o czym innym.

To, co chce nam przekazać autor książki Kto nam podkłada świnię?, to przede wszystkim zdrowy rozsądek. Na kartach aż kipi od prostych, logicznych wniosków, którym nie sposób zaprzeczyć, a które sprawiają, że otwierają się nam oczy i myślimy: „Faktycznie, nigdy tak na to nie patrzyłam”. Przykłady? Bardzo proszę:

 

 

Z tymi stwierdzeniami nie da się dyskutować. I oczywiście nie chodzi o to, żeby nagle zacząć jeść same frytki i wzgardzić produktami oznaczanymi jako ekologiczne. Jedyne, co warto zrobić, to zachować zdrowy rozsądek.
Udo Pollmer wraz ze współautorami książki w 12 rozdziałach analizuje kolejne skandale żywnościowe XXI wieku. O części z nich przeczytamy zapewne po raz pierwszy, ale inne będą nam znane, bo głośno o nich było swego czasu w mediach, jak chociażby ptasia i świńska grypa czy żywność modyfikowana genetycznie. Pollmer wyraźnie daje do zrozumienia, kto zarabiał na szczepionkach przeciwko grypom i jak to się stało, że w przypadku rozprzestrzeniania się wirusa H1N1 była mowa o pandemii, czyli zarazie zagrażającej ludzkości. Czy wiecie, że wcześniej usunięto z definicji tego zjawiska zapis o „znacznej liczbie zachorowań i zgonów” jako warunku uznania epidemii za pandemię? Łatwo sprawdzić w Internecie, że wielkie zakażenia XX wieku zabierały około miliona ofiar śmiertelnych, a grypa hiszpanka z lat 1918-1919 spowodowała śmierć ponad 50 milionów osób na całym świecie. Tymczasem w wyniku zarażenia wirusem świńskiej grypy zmarło kilkanaście tysięcy osób. Jest różnica?
Nie chodzi oczywiście o to, żeby umniejszać skalę problemu. Bezdyskusyjnie każda śmierć to ogromna tragedia. Trzeba jednak zauważyć schemat działania mediów, polityków i innych znaczących graczy, którzy we wzbudzaniu powszechnej paniki zazwyczaj mają jakiś swój interes. I właśnie istnienie tego „interesu” próbuje nam uświadomić Udo Pollmer w swojej książce.
Wnioski są oczywiste – arystotelesowski „złoty środek” zawsze aktualny. Jeśli ktoś zbyt intensywnie przekonuje nas do swoich jedynie słusznych racji, powinna się nam zapalić czerwona lampka. Ani frytki nas nie zabiją, ani ekożywność nie sprawi, że będziemy żyć wiecznie. W doborze wartościowych produktów należy kierować się zdrowym rozsądkiem. I raczej nie brać za pewnik tego, co mówią na ten temat prasa, telewizja i facebook – one są w tym wszystkim najmniej naturalne. A przynajmniej tak przekonuje Udo Pollmer. Co czyni zresztą – trzeba mu to przyznać – z lekkim piórem i na ogół przyjemnym dowcipem. Mimo kilku wpadek, jak np. niezbyt błyskotliwe porównanie „sztuczny jak sztuczna szczęka” (tłumacz musiał mieć gorszy dzień), książkę po prostu dobrze się czyta. Niech ten truizm zachęci Was, by po nią sięgnąć i przekonać się o tym na własnej skórze.
Tekst: Ewa
Książkę recenzujemy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Literanova
Tytuł: Kto nam podkłada świnię?
Autor: Udo Pollmer i inni
Wydawnictwo: Znak Literanova, 2016
Liczba stron: 256
Liczba przepisów: 0
Cena: 36,90 zł
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kurczak po chińsku Poprzedni Kurczak po chińsku
Curry z kurczaka i mango • Kolejny Curry z kurczaka i mango

Zajrzyj też tutaj

Keks  

4 maja 2015

Łazanki mojej Mamy  

4 października 2013

Królik na obiad  

14 lipca 2013

7 komentarzy

  1. Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny

    on 7 czerwca 2016 at 11:17
    Odpowiedz

    Zainteresowała nas ta książka. 🙂 Musimy po nią sięgnąć. Często sami stajemy przed różnymi dylematami, jeśli chodzi o zakup żywności. Zdrowy rozsądek na ogół się sprawdza. 🙂

    • eva

      on 7 czerwca 2016 at 12:00
      Odpowiedz

      Zdrowy rozsądek to chyba najlepszy wniosek po przeczytaniu tej książki 🙂

    • Okiem i Dłońmi Blog Kulinarny

      on 8 czerwca 2016 at 11:11
      Odpowiedz

      Taka złota recepta, która sprawdza się w wielu dziedzinach życia. 😉

  2. Marša

    on 1 czerwca 2016 at 09:26
    Odpowiedz

    Dobra, mnie w zasadzie kupiły już same cytaty. Truizm zachęcił dodatkowo 🙂 Idę sprawdzić, czy to wyszło w ebooku (bo ja z tej grupy czytelniczej ;)).

    • eva

      on 1 czerwca 2016 at 09:45
      Odpowiedz

      Takich cytatów dałoby się wypisać o wiele więcej. Naprawdę dawno mi się tak dobrze nie czytało książki tego typu 🙂

  3. Maja Opałka

    on 18 maja 2016 at 10:28
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawa recenzja. Moglaby Pani wiecej cos napisac o tej ksiazce ? Na przyklad jakie kwestie dokladnie porusza ? Jakies przyklady 🙂

    • eva

      on 18 maja 2016 at 10:46
      Odpowiedz

      Każdy rozdział to jedna "afera". Przyznam, że części z nich nie kojarzyłam. Może w Polsce nie odbiły się szerokim echem albo po prostu ja ich nie zauważyłam.
      Zaczyna się od afery dot. akrylamidu we frytkach. Potem są dioksyny w jajkach, ptasia i świńska grypa, akcja szczepień w czasie emipedii pryszczycy, BSE, zatrucia bakterią EHEC i inne. W sumie 12 przypadków. Każdy jest analizowany, krótko omawiany. Autor podaje argumenty za i przeciw (głównie przeciw) słuszności doniesień w mediach.

      Jest jeden fragment, który doskonale opisuje tę książkę. Ze wstępu:
      "W dzisiejszych czasach obywatelom zależy na tym, by oddzielić ziarno od plew, chcą wiedzieć, kiedy rzeczywiście są narażeni na niebezpieczeństwo, a kiedy jedynie – dla własnych korzyści – podsyca się w nich lęki. 'Małżeństwo jest dużo groźniejsze od jedzenia wołowiny' – żartował badacz mediów Hans M. Kepplinger w samym środku kryzysu związanego z BSE. W rzeczy samej – łatwiej przenieść się na tamten świat z powodu własnego partnera niż jedzenia wołowiny."

      Polecam 🙂 Poza wszystkim – naprawdę lekko się to czyta.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda