Makaron z pesto z buraków

Makaron z pesto z buraków

Pesto uwielbiam, głównie to z jarmużu, ale pesto z buraków nie jadłam jeszcze nigdy. Skusił mnie intensywny kolor, no i pora roku. Mało teraz świeżych warzyw, trudno wymyślić pełnowartościowy obiad, który dzieci zjedzą ze smakiem. A pesto zawsze się sprawdza, bo tak oblepia wszystko dookoła, że dzieci mają wrażenie, że jedzą sam makaron. To danie ma intensywny zapach – musicie być na to przygotowani. Makaron z pesto z buraków świetnie smakuje podany z parmezanem. Polecam!

Składniki

500 g dowolnego makaronu
3 buraki
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. orzechów lub pestek (np. pestek dyni, migdałów albo orzechów włoskich)
1/4 szkl. tartego parmezanu
sok z 1/2 limonki
4 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Miękkie wyciągamy z wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i przekładamy do misy malaksera. Dodajemy obrany czosnek, orzechy lub pestki, tarty parmezan, sok z limonki i oliwę i całość miksujemy na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać więcej oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z pesto. Podajemy posypane parmezanem.

Źródło: Kuchnia Lidla

Podobne wpisy