|

Barszcz czerwony na bogato

Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv

Fot. Ewa

W ramach wprowadzania zup do jadłospisu – dziś duża porcja warzyw i witamin. Na taką pogodę idealny posiłek! Polecam!

Składniki:
2-3 marchewki
3 buraki
1 mały seler
2 cebule
1/2 główki włoskiej kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
250 g kiszonej kapusty
1/2 cytryny
sól, pieprz

Marchewki, buraki i selera (surowe) ścieramy na tarce. Cebule kroimy w kostkę, kapustę w paski.
Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy wodą, żeby przykryła warzywa.
Dorzucamy pomidory z puszki (razem z sosem, który się w niej znajduje), wyciskamy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na malutkim ogniu ok. 2 godzin.
Na pół godziny przed końcem dorzucamy do garnka kiszoną kapustę (można ją też dodać bezpośrednio na talerz, ale ugotowana dodaje zupie sporo kwaskowatego smaku).

Podobne wpisy