Owsiane ciasto z bananami i kokosem (bez mąki i cukru)
Ciasto to ciasto – musi być słodkie. Ale nikt nie powiedział, że za tę słodycz ma zawsze odpowiadać cukier. Przedstawiam Wam mój pierwszy wypiek z książki Słodka kuchnia roślinna Idy Kulawik, autorki bloga Veganbanda. Do tej pory zdążyłam wypróbować tylko to owsiane ciasto z bananami i kokosem, ale zakładek mam przyklejonych już mnóstwo! Obawiam się, że roku nie starczy, żeby wszystkie te przepisy wypróbować.
Banany (dobrze, żeby były miękkie i dojrzałe) blendujemy z mlekiem kokosowym i miodem. Dodajemy wiórki i płatki owsiane i całość dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Uwaga! Jeśli ciasto wydaje się Wam za mało słodkie, można je polać roztopioną czekoladą albo podawać z dżemem lub dodatkiem miodu.
Składniki
Przepis
Banany (dobrze, żeby były miękkie i dojrzałe) blendujemy z mlekiem kokosowym i miodem. Dodajemy wiórki i płatki owsiane i całość dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
Uwaga! Jeśli ciasto wydaje się Wam za mało słodkie, można je polać roztopioną czekoladą albo podawać z dżemem lub dodatkiem miodu.
Źródło: Ida Kulawik, Słodka kuchnia roślinna
Przeczytaj recenzję książki Słodka kuchnia roślinna na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!