• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Tort z opłatkiem tort boisko piłkarskie
inne ciasta// torty

Tort z opłatkiem – Boisko piłkarskie

7 grudnia 2017 • 0  

Od kilku już lat trzy razy do roku muszę wspinać się na wyżyny swojej kreatywności, żeby przygotować dzieciom na urodziny tort, jaki sobie wymarzą. Na szczęście w tym roku zadanie było proste. Mój 7-latek wybrał sobie tort w kształcie boiska piłkarskiego. Początkowo planowałam, żeby wykorzystać do dekoracji lukier plastyczny, ale po pierwsze – nie lubię go, jest za słodki i nie da się go zjeść. A po drugie – byłoby jednak sporo pracy z wykreślaniem linii na murawie. I wtedy przyszedł mi do głowy pomysł, by poeksperymentować i zrobić tort z opłatkiem. Nigdy jeszcze nie piekłam nic dekorowanego opłatkiem, ale okazało się, że to jest banalnie proste!

Wybór tego, co znajdzie się w środku, przyszedł mi o wiele łatwiej. Dawno już marzyłam, żeby wykorzystać do złożenia tortu moje ulubione ciasto szpinakowe. Bałam się trochę połączenia szpinaku z nutellą, ale całość okazała się smakowym strzałem w dziesiątkę. Jeśli nie przepadacie za przesłodzonymi tortami – ten polubicie na pewno! Można by ewentualnie zamiast masy z nutellą dać masę budyniową z posmakiem limonki. Idealnie pasowałaby do szpinaku. Jak zwykle – możecie dowolnie eksperymentować!

Składniki

(na formę ok. 20 x 30 cm)

Ciasto

80 g świeżych liści szpinaku
70 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 jajka
120 g cukru
120 g mąki
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Liście szpinaku myjemy, osuszamy i przekładamy do pojemnika malaksera. Dodajemy olej i sok z cytryny i miksujemy całość na jednolitą masę.

Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy zmiksowany szpinak i chwilę jeszcze miksujemy – tylko do połączenia się składników.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy stopniowo do masy, mieszając delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

Uwaga! Pieczemy 3 takie ciasta!

Masa do przełożenia

500 g serka mascarpone
3-4 łyżki nutelli

Mascarpone miksujemy z nutellą, tylko do połączenia się składników.

Masa do obłożenia tortu

250 g śmietanki kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
250 serka mascarpone

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone i całość miksujemy krótko, do połączenia się składników.

Dodatkowo

słodka herbata do nasączenia blatów tortu
opłatek boisko piłkarskie formatu A4
figurki piłkarzy i bramki

Składanie tortu

Wystudzony blat ciasta układamy na podstawce. Nasączamy go delikatnie herbatą, głównie przy brzegach. Wykładamy na ciasto połowę masy z mascarpone i nutelli. Przykrywamy drugim blatem i czynności powtarzamy – nasączamy ciasto i wykładamy drugą połowę masy. Całość przykrywamy trzecim blatem.

Masą śmietanową obkładamy cały tort od góry i po bokach, starając się, żeby szczególnie góra była równa i gładka.

Na ok. 2 godziny przed podaniem tortu kładziemy na nim opłatek i delikatnie dociskamy. Opłatek po chwili zblednie i pomarszczy się, ale zaraz potem wyprostuje się i nabierze kolorów. Mój opłatek zachował intensywne barwy nawet na drugi dzień, ale są i takie, które tracą kolory po kilku godzinach, dlatego lepiej nakładać je niedługo przed podaniem. Jeśli mamy figurki do dekoracji, ustawiamy je na torcie.

Tort z opłatkiem tort boisko piłkarskie

#nutella, #szpinak
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Makaron z pesto z buraków Poprzedni Makaron z pesto z buraków
Piernik z żurawiną i orzechami • Kolejny Piernik z żurawiną i orzechami

Zajrzyj też tutaj

Pavlova piętrowa  

19 listopada 2015

Rafaello  

12 lipca 2013

Jagodowy jeżyk  

11 lipca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda