Tort z opłatkiem tort boisko piłkarskie
|

Tort z opłatkiem – Boisko piłkarskie

Od kilku już lat trzy razy do roku muszę wspinać się na wyżyny swojej kreatywności, żeby przygotować dzieciom na urodziny tort, jaki sobie wymarzą. Na szczęście w tym roku zadanie było proste. Mój 7-latek wybrał sobie tort w kształcie boiska piłkarskiego. Początkowo planowałam, żeby wykorzystać do dekoracji lukier plastyczny, ale po pierwsze – nie lubię go, jest za słodki i nie da się go zjeść. A po drugie – byłoby jednak sporo pracy z wykreślaniem linii na murawie. I wtedy przyszedł mi do głowy pomysł, by poeksperymentować i zrobić tort z opłatkiem. Nigdy jeszcze nie piekłam nic dekorowanego opłatkiem, ale okazało się, że to jest banalnie proste!

Wybór tego, co znajdzie się w środku, przyszedł mi o wiele łatwiej. Dawno już marzyłam, żeby wykorzystać do złożenia tortu moje ulubione ciasto szpinakowe. Bałam się trochę połączenia szpinaku z nutellą, ale całość okazała się smakowym strzałem w dziesiątkę. Jeśli nie przepadacie za przesłodzonymi tortami – ten polubicie na pewno! Można by ewentualnie zamiast masy z nutellą dać masę budyniową z posmakiem limonki. Idealnie pasowałaby do szpinaku. Jak zwykle – możecie dowolnie eksperymentować!

Składniki

(na formę ok. 20 x 30 cm)

Ciasto

80 g świeżych liści szpinaku
70 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 jajka
120 g cukru
120 g mąki
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Liście szpinaku myjemy, osuszamy i przekładamy do pojemnika malaksera. Dodajemy olej i sok z cytryny i miksujemy całość na jednolitą masę.

Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy zmiksowany szpinak i chwilę jeszcze miksujemy – tylko do połączenia się składników.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy stopniowo do masy, mieszając delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

Uwaga! Pieczemy 3 takie ciasta!

Masa do przełożenia

500 g serka mascarpone
3-4 łyżki nutelli

Mascarpone miksujemy z nutellą, tylko do połączenia się składników.

Masa do obłożenia tortu

250 g śmietanki kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
250 serka mascarpone

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone i całość miksujemy krótko, do połączenia się składników.

Dodatkowo

słodka herbata do nasączenia blatów tortu
opłatek boisko piłkarskie formatu A4
figurki piłkarzy i bramki

Składanie tortu

Wystudzony blat ciasta układamy na podstawce. Nasączamy go delikatnie herbatą, głównie przy brzegach. Wykładamy na ciasto połowę masy z mascarpone i nutelli. Przykrywamy drugim blatem i czynności powtarzamy – nasączamy ciasto i wykładamy drugą połowę masy. Całość przykrywamy trzecim blatem.

Masą śmietanową obkładamy cały tort od góry i po bokach, starając się, żeby szczególnie góra była równa i gładka.

Na ok. 2 godziny przed podaniem tortu kładziemy na nim opłatek i delikatnie dociskamy. Opłatek po chwili zblednie i pomarszczy się, ale zaraz potem wyprostuje się i nabierze kolorów. Mój opłatek zachował intensywne barwy nawet na drugi dzień, ale są i takie, które tracą kolory po kilku godzinach, dlatego lepiej nakładać je niedługo przed podaniem. Jeśli mamy figurki do dekoracji, ustawiamy je na torcie.

Tort z opłatkiem tort boisko piłkarskie

Podobne wpisy