Barszcz czerwony błyskawiczny
|

Barszcz czerwony błyskawiczny

Jeśli brakuje czasu na zrobienie obiadu, można kupić barszcz w torebce i rozpuścić go w wodzie, ale po co? Dziś pokażę Wam przepis na zupełnie naturalny barszcz czerwony błyskawiczny. Idealnie klarowny i pyszny! Jedyne, o co musicie zadbać wcześniej, to odlewanie do miseczki i zamrażanie bulionu za każdym razem, kiedy robicie rosół. Potem można go wykorzystać w dowolnym momencie!

Składniki

4-5 buraków
1,5 l bulionu
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, majeranek (ewentualnie sól)
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny

Buraki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Zalewamy je bulionem i dodajemy przyprawy, cukier i sok z cytryny. Tego ostatniego można dać mniej, zależy, jaki smak barszczu się lubi.

Całość gotujemy do miękkości buraków – około pół godziny. Nie zagotowujemy, żeby barszcz nie stracił koloru.

Na koniec przecedzamy, ewentualnie doprawiamy i podajemy np. z kapuśniaczkami.

Podobne wpisy