Makowe babeczki
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Miałam już dawno przygotowaną listę wypieków na Święta, ale kiedy zobaczyłam ten przepis na stronie MW, stwierdziłam, że muszę spróbować! I warto było!
Składniki:
(na 12 babeczek)
masa makowa z 200 g maku
1 jajko
Ciasto:
2 i 1/4 szkl. mąki
200 g masła
2 żółtka
1/4 szkl. cukru pudru
1 czubata łyżka jogurtu lub śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do lodówki na 30 minut.
Masę makową wykonujemy według podanego w linku przepisu. Na koniec dorzucamy do niej roztrzepane jajko i całość mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy duże koła (o średnicy większej niż te w formie na muffinki), z każdego kółka odkrawamy 1/4, a pozostałą część zlepiamy, tworząc lejek/stożek. Przekładamy go do natłuszczonej formy na muffinki i dociskamy, żeby ciasto wypełniło równomiernie dno i brzegi. Tak robimy ze wszystkimi 12 zagłębieniami na babeczki.
Na ciasto nakładamy farsz – do samej góry. Na koniec wycinamy kółka o średnicy koła w formie na muffinki, w środku każdego kółka wykrawamy lub wycinamy nożem dowolny kształt (gwiazdkę, serce, choinkę itp.). Kółko kładziemy na masę makową i dociskamy na brzegach, żeby skleiło się z pozostałym ciastem.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut, aż ciastka się ładnie zrumienią. Posypujemy cukrem pudrem.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |