|

Cynamonki

Poleca: Ania

Fot. Ania

Potrzebowaliśmy nowych bułeczek śniadaniowych, bo maślane bułeczki z rodzynkami już nam się troszkę przejadły. Cynamonki wyszły troszkę za słodkie – jedzone z samym serkiem mascarpone są pyszne, ale miodkiem ich już posmarować nie można 😉 Za to świetnie nadają się jako dodatek do popołudniowej kawy.

Potrzebujemy:
3/4 kostki drożdży (takiej 100 g)
kilogram mąki
1,5 szklanki otrąb pszennych (można nie dodawać; ja chciałam, żeby były odrobinkę bardziej zdrowe)
2-2,5 szklanki mleka
100 g masła
pół szklanki cukru
łyżeczkę soli
jedno jajko

+ na „polewę” cynamonową
100 gram masła
łyżkę cynamonu
4 łyżki cukru

W dużym garnku/misce umieszczamy drożdże, dodajemy trochę mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zostawiamy na momencik.
Mleko i masło podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy, żeby było lekko ciepłe.
Do naszego dużego gara/miski wsypujemy mąkę, otręby, cukier i sól. Wlewamy mleko z masłem i dorzucamy jajko. Wyrabiamy chwilę (ja tej czynności nie lubię, wiec zwykle wyrabiam tylko do momentu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą). Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Szykujemy „polewę”:
masło topimy w garnuszku, dodajemy cynamon i cukier.

Ciasto wyjmujemy na blat posypany obficie mąką. Dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 0,5 cm. Smarujemy dokładnie „polewą” i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w wałek. Wałek kroimy na kawałki około 5-6 cm i układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) na sztorc. Bułeczki zostawiamy na około 15 minut do napuszenia się i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Podczas pieczenia cynamonki jeszcze urosną i zetkną się ze sobą.

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Alternatywnie: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Składniki:
(na dużą blachę małych bułeczek)

Ciasto:
1 szkl. mleka
2 jajka
4 szkl. mąki
6 łyżek cukru
125 g kostki masła, roztopionego i ostudzonego
20 g suchych drożdży
szczypta soli

Farsz:
1/4 kostki masła, roztopionego
niecałe pół szklanki cukru
kilka łyżeczek cynamonu
jajko do posmarowania z wierzchu

Ze składników na ciasto wyrabiamy zwartą kulę, którą wkładamy do omączonego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto kroimy na 4 części. Każdą dość cienko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, po czym zwijamy jak roladę i kroimy na małe kawałki. Ustawiamy je „zwojami” do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Już nie muszą drugi raz wyrastać.
Pieczemy w 180 stopniach 10-15 minut, aż się ładnie zarumienią.

Fot. Ewa
Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Akcja Kolacja

Podobne wpisy