|

Ciasto poziomkowe

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Kiedyś, dawno mamusia moja dostarczyła mi zapas poziomek. Takich dzikich prawdziwych z lasu 🙂 
Nie było czasu, więc sobie w zamrażalce leżały do dziś.
I dziś powstało ciacho…

Składniki:
Ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
250 g masła zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wszystkie składniki razem wygniatamy na ciasto.
Dzielę na dwie części (większą i troszkę mniejszą). Większą od razu wykładam na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem) i wkładam do zamrażalki. Mniejszą formuję w kulę i też do zamrażalki.
Średnio od 1 godziny wzwyż trzymam w zamrażalce.

Wyciągam i podpiekam w 190ºC przez około 20 minut. Odstawiam na bok do całkowitego wystudzenia.

Masa:
5 białek
1 szkl. cukru
1 cały cukier wanilinowy
2 budynie (śmietankowy i poziomkowy) BEZ CUKRU KONIECZNIE
1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub ciut mniej

Dodatkowo:
500 g poziomek
cukier puder do oprószenia

Ubić białka na sztywno. Powoli wsypać do nich cukier i budynie.
Powolutku, strużką dolać olej, cały czas miksując.

Na ostygnięte ciasto dać masę, a na masę gęsto wklepać poziomki.
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażalki.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut.
Ostygnięte obsypać cukrem pudrem.

Ciasto wystarcza na mniejszą blachę, np. 30 x 30 cm.

PS. Jeśli owoce są mrożone – nie rozmrażać ich!
Mogą być zamiast poziomek np. jagody albo inne kwaśnawe owoce.

Fot. Gabi

Podobne wpisy