|

Kakaowiec z jogurtem bananowym

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Mamy sezon na banany – trzeba je wykorzystać w jakichś wypiekach. A w połączeniu z czekoladą są naprawdę pyszne. To ciasto zaskoczyło mnie przede wszystkim tym, że przez cały czas jest lekko wilgotne w środku 🙂

Składniki:
200 g masła
5 bananów (mogą być przejrzałe)
250 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
200 g mąki pszennej
55 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
200 g cukru pudru
3 jajka
100 g posiekanej czekolady

Banany miksujemy z jogurtem w blenderze.
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, sodą, solą i cynamonem.
Dodać do masy maślanej połowę suchych składników i zmiksować delikatnie. Potem dodać jogurt bananowy – zmiksować. A na koniec resztę suchych składników i posiekaną czekoladę.
Masę przekładamy do keksówki długiej na ok. 35 cm.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55 minut.
Doskonale smakuje z dżemem 🙂

Podobne wpisy