W ubiegłym roku korzystałam z przyprawy do piernika w torebce. Tym razem postanowiłam przygotować się do świąt solidnie i zrobiłam swoją mieszankę aromatycznych przypraw. Już nie mogę się doczekać pierwszych pierniczków! Polecam Wam przygotowanie takiej domowej mieszanki – przyprawa do piernika według tego przepisu to naprawdę spora porcja, wystarczy na wszystkie grudniowe wypieki.
10 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu
4 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek imbiru
3 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kardamonu
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek goździków
2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek gałki muszkatołowej
2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ziela angielskiego
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czarnego pieprzu
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kolendry
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek anyżu
1Wszystkie składniki rozdrabniamy w młynku lub moździerzu albo ścieramy na tarce.
2Mieszamy i przechowujemy w zamkniętym słoiczku.
Składniki
10 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cynamonu
4 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek imbiru
3 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kardamonu
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek goździków
2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek gałki muszkatołowej
2 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek ziela angielskiego
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek czarnego pieprzu
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek kolendry
1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek anyżu
Przepis
1Wszystkie składniki rozdrabniamy w młynku lub moździerzu albo ścieramy na tarce.
2Mieszamy i przechowujemy w zamkniętym słoiczku.
Źródło: Agata Gotuje