• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// recenzje

Michelle Keogh, „Tajniki suszenia żywności” – recenzja

16 października 2016 • 0  

Dawno nie miałam w rękach kwadratowej książki. Nawet sobie nie uświadamiałam, jak lubię ten format. Przypomina mi Elementarz Falskiego i książeczki z serii Poczytaj mi, mamo. Co to ma wspólnego z recenzją kulinarną? Zupełnie nic, ale najważniejsze jest pierwsze wrażenie.

Dalej robi się już zupełnie poważnie. Żeby móc w pełni skorzystać z zalet książki Tajniki suszenia żywności Michelle Keogh, wydanej przez wydawnictwo Galaktyka, trzeba zaopatrzyć się w dehydrator. Znajdziecie go w sklepach stacjonarnych i internetowych także pod równie dźwięcznie brzmiącą nazwą „suszarka do żywności”. Ceny, jak to zwykle w życiu bywa, zaczynają się od stu, a kończą na kilkuset złotych.

Na czym to polega

Suszenie żywności to niezwykle prosty proces, polegający na pozbawianiu produktów wody. W zasadzie można to zrobić, układając kawałki owoców czy warzyw w nasłonecznionym, przewiewnym miejscu. Ale dehydrator wykonuje tę pracę o wiele szybciej i dokładniej. Jest to jedna z metod konserwowania żywności.
Jeśli polubicie ten sposób obróbki pożywienia, warto zastanowić się nad zainwestowaniem w dehydrator kwadratowy, który daje więcej możliwości niż najprostszy okrągły. Przede wszystkim bardziej równomiernie rozprowadza wdmuchiwane powietrze, poza tym powierzchnia suszenia jest w nim większa, można też regulować wysokość tacek – w suszarkach kwadratowych nie ustawia się ich jedna na drugiej, ale wsuwa od przodu jak do piekarnika. Wystarczy pominąć kilka, by móc ułożyć na tacy większy produkt, np. wyrastające ciasto na chleb.

Suszone owoce to dopiero początek

Powoli zmierzamy do sedna – dlaczego książka Tajniki suszenia żywności może nas zaciekawić, skoro ta technika konserwacji produktów jest tak prosta? Znajdzie się kilka powodów.
Po pierwsze – autorka bardzo dokładnie opisuje metody przygotowania żywności do suszenia oraz temperatury najlepsze dla danego produktu. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi. Jeśli temperatura suszenia będzie za wysoka, żywność wyschnie tylko na zewnątrz, a w środku będzie wilgotna. Jeśli zaś ustawimy za niską – nie dość, że wzrosną nam rachunki za prąd, to jeszcze jedzenie może się zepsuć, zanim się zakonserwuje.
Po drugie – jeśli myślicie, że suszyć można tylko owoce, warzywa czy mięso, jesteście w błędzie. Zajrzyjcie koniecznie do rozdziałów zatytułowanych: „Krakersy i chlebki”, „Desery”, „Smakołyki dla zwierząt”, „Ruloniki”. W dehydratorze będziecie mogli przygotować też własną kompozycję herbacianą, jogurt, a nawet peeling do ciała!
Dawno już nie miałam w rękach tak zaskakującej książki. Nie wspominam nawet o pięknym wydaniu czy naturalnych zdjęciach, w jakie wyposażony jest niemal każdy przepis. Nie mogę się doczekać, kiedy w mojej kuchni stanie suszarka do żywności. Jako pierwszy wypróbuję przepis na naleśniki. Tak! Ciasto naleśnikowe też można suszyć!
Książkę prezentujemy dzięki uprzejmości wydawnictwa Galaktyka
Tytuł: Tajniki suszenia żywności
Autor: Michelle Keogh
Wydawnictwo: Galaktyka, 2016
Liczba stron: 192
Cena: 44,90 zł
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kakaowe ciasteczka z nutellą Poprzedni Kakaowe ciasteczka z nutellą
Placuszki z kaszy manny • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Barszcz czerwony na bogato  

25 stycznia 2014

Klopsiki z boczniakami  

15 czerwca 2013

Leczo z cukinią w roli głównej  

22 sierpnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda