|

Zupa z zielonym pesto

Poleca: Iwona
Źródło: „Gotuj. Krok po kroku”

Fot. Iwona

Moje córcie uwielbiają makaron… Miałam gotowe pesto i kawałek kiełbaski w lodówce i tak oto, natchniona ulubioną gazetką, zrobiłam zupkę z pesto. Wspaniała zupa i coś innego w codziennym menu. Córkom smakowało, więc zupa zagości na dobre w naszym jadłospisie 😀

Składniki:
1 duża cebula
350 g ziemniaków
50 g boczku (u mnie była kiełbaska)
3 łyżki oliwy
600 ml bulionu
500 ml mleka
100 g makaronu, np. muszelki
150 g śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz
2 łyżki pesto bazyliowego
40 g startego parmezanu

Cebulę i ziemniaki obieramy, razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i rumienimy boczek. Dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę. Wszystko smażymy przez kilka minut, mieszając.
Zawartość garnka zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron i dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną. Zupę zabielamy śmietaną (choć nie jest to konieczne) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami pesto.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.

Podobne wpisy