Poleca: Iwona
Źródło: “Gotuj. Krok po kroku”
![]() |
Fot. Iwona |
Moje córcie uwielbiają makaron… Miałam gotowe pesto i kawałek kiełbaski w lodówce i tak oto, natchniona ulubioną gazetką, zrobiłam zupkę z pesto. Wspaniała zupa i coś innego w codziennym menu. Córkom smakowało, więc zupa zagości na dobre w naszym jadłospisie 😀
Składniki:
1 duża cebula
350 g ziemniaków
50 g boczku (u mnie była kiełbaska)
3 łyżki oliwy
600 ml bulionu
500 ml mleka
100 g makaronu, np. muszelki
150 g śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz
2 łyżki pesto bazyliowego
40 g startego parmezanu
Cebulę i ziemniaki obieramy, razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i rumienimy boczek. Dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę. Wszystko smażymy przez kilka minut, mieszając.
Zawartość garnka zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron i dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną. Zupę zabielamy śmietaną (choć nie jest to konieczne) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami pesto.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.
3 komentarze
Anonimowy
on 1 marca 2016 at 20:25a co dać zamiast parmezanu? topiony serek, żółty? nic?;)Aga
eva
on 1 marca 2016 at 20:31Starty żółty ser będzie jak najbardziej w porządku. Często go dodaję do zup 🙂
Mój kosmetyczny świat
on 9 kwietnia 2013 at 08:40Wygląda smakowicie:-) Muszę wypróbować przepis:)