• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// zupy

Zupa z zielonym pesto

9 kwietnia 2013 • 3  

Poleca: Iwona
Źródło: “Gotuj. Krok po kroku”

Fot. Iwona

Moje córcie uwielbiają makaron… Miałam gotowe pesto i kawałek kiełbaski w lodówce i tak oto, natchniona ulubioną gazetką, zrobiłam zupkę z pesto. Wspaniała zupa i coś innego w codziennym menu. Córkom smakowało, więc zupa zagości na dobre w naszym jadłospisie 😀

Składniki:
1 duża cebula
350 g ziemniaków
50 g boczku (u mnie była kiełbaska)
3 łyżki oliwy
600 ml bulionu
500 ml mleka
100 g makaronu, np. muszelki
150 g śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz
2 łyżki pesto bazyliowego
40 g startego parmezanu

Cebulę i ziemniaki obieramy, razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i rumienimy boczek. Dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę. Wszystko smażymy przez kilka minut, mieszając.
Zawartość garnka zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron i dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną. Zupę zabielamy śmietaną (choć nie jest to konieczne) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami pesto.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.

#cebula, #makaron, #pesto, #ziemniaki
• Naleśniki z kaszą i serem Poprzedni
Wafle przekładane czekoladą • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty  

18 czerwca 2015

Tropicana  

29 maja 2013

Gutap z łososiem i szpinakiem  

6 czerwca 2013

3 komentarze

  1. Anonimowy

    on 1 marca 2016 at 20:25
    Odpowiedz

    a co dać zamiast parmezanu? topiony serek, żółty? nic?;)Aga

    • eva

      on 1 marca 2016 at 20:31
      Odpowiedz

      Starty żółty ser będzie jak najbardziej w porządku. Często go dodaję do zup 🙂

  2. Mój kosmetyczny świat

    on 9 kwietnia 2013 at 08:40
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie:-) Muszę wypróbować przepis:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda