• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Świąteczny e-book kulinarny
Boże Narodzenie// e-booki// słodkie pieczywo

Mikołaj na słodko i wielki świąteczny e-book od blogerek kulinarnych

14 grudnia 2016 • 0  

Wyobrażacie to sobie? Wigilijny wieczór, a dzieci krzyczą: „Ja zjem nos!”, „Ja chcę kawałek czapki!”, „Zostawcie mi końcówkę tej brody!”. A wszystko dlatego, że na stole leży nie kto inny, a sam Święty Mikołaj. I to nie byle jaki, bo Mikołaj na słodko! W postaci chleba oczywiście. To jeden z wielu pomysłów, jakie podsunie Wam świąteczny e-book kulinarny.

To pierwszy, ale na pewno nie ostatni efekt pracy 15 blogerek kulinarnych. W świątecznym e-booku znajdziecie aż 30 przepisów na słodkie potrawy, które umilą Wam wigilijny wieczór. Będzie tradycyjnie i nowocześnie. Pomysłodawcą całego projektu jest Magda z bloga Czekoladowy Muffinek. Ja (oprócz dodania swoich przepisów) zadbałam o stronę językową, a przepiękną oprawę graficzną stworzyła Agnieszka z Nes Studio.

Świąteczny e-book jest Wasz! Korzystajcie z niego do woli i miejcie słodkie święta!

Świąteczny e-book kulinarny pobierz przepisy za darmo

 

Jeden z moich przepisów, które znajdziecie w e-booku, to:

Mikołaj na słodko, czyli korzenna chałka na mikołajki

Korzenna chałka na mikołajki - Mikołaj na słodko

Składniki

500 g mąki
7 g suchych drożdży
1/4 szkl. cukru
30 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
3/4 szkl. wody
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka soli

Dodatkowo

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
rodzynki, żurawina lub suszone śliwki

Z podanych składników wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek w kształcie łezki. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z drugiej połowy formujemy dwie kulki – na nos i pompon, oraz wałek na obwódkę czapki. Używając wody jako kleju, przyklejamy wałek ciasta w miejscu, gdzie kończy się czapka. Górną część ciasta zaginamy, formując go na kształt czapki Mikołaja. Przyklejamy kulkę-pompon.

Korzenna chałka na mikołajki - Mikołaj na słodko
Korzenna chałka na mikołajki - Mikołaj na słodko

Korzenna chałka na mikołajki - Mikołaj na słodko
Korzenna chałka na mikołajki - Mikołaj na słodko

Przygotowujemy brodę – rozwałkowujemy resztę ciasta na owalny, cienki placek. Nacinamy na nim od dołu pionowe paski, nie rozcinając ciasta do końca u góry. Przyklejamy ciasto w miejscu brody, formując je u góry na kształt wąsów. Paski brody zwijamy wokół własnej osi w spiralki. Jeśli zostało trochę ciasta, możemy podoklejać dodatkowe paski do brody. Doklejamy kulkę-nos.

Suszone rodzynki wciskamy w ciasto w miejscu, gdzie powinny być oczy.

Przykrywamy słodkiego Mikołaja ściereczką i odstawiamy do napuszenia w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie smarujemy czapkę, brodę i nos jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Pieczemy Mikołaja w 220 stopniach przez 15-20 minut – do zrumienienia.

#bakalie
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pierniczki błyskawiczne z mąką żytnią Poprzedni Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Makowa gwiazda • Kolejny Makowa gwiazda

Zajrzyj też tutaj

Świąteczne gadżety do kuchni

Świąteczne gadżety do kuchni – wyszukaj sobie prezent na święta  

16 listopada 2018

Chleb żytni dwukolorowy  

8 listopada 2014
Biszkopt idealny

Biszkopt idealny  

23 marca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda