Polewa czekoladowa
|||

Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa często pojawia się w naszych przepisach. Zazwyczaj wyłącznie jako adnotacja: „udekorować polewą czekoladową”. A to dlatego, że sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo. Mnie najbardziej smakuje polewa czekoladowa na bazie kakao – ten przepis zawsze mi się sprawdza, a lubię go szczególnie w wuzetce. Ale od kiedy przy robieniu bomby truskawkowej odkryłam polewę na bazie czekolady i kremówki – te dwie ciągle walczą w mojej kuchni o pierwszeństwo. Polecam Wam wypróbować wszystkie – wtedy będziecie mogli wybrać swoją ulubioną.

Przepis nr 1: Polewa czekoladowa na bazie kakao

Kakaowa w smaku, miękka, nie kruszy się.

Składniki

80 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, po czym ściągamy z ognia i od razu polewamy ciasto lub ciasteczka.

Przepis nr 2: Polewa czekoladowa na bazie kakao II

Tym razem zamiast mleka używamy wody.

Składniki

1 łyżka masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
ok. 1 łyżki gorącej wody

Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników.

Przepis nr 3: Polewa czekoladowa na bazie czekolady i masła

Smakuje jak… czekolada. Twardsza od kakaowej, ale nie rozpada się i nie kruszy.

Składniki

100 g czekolady (gorzkiej, mlecznej albo mieszanki)
50 g masła

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Gdy składniki całkiem się połączą i będą płynne, wylewamy polewę na ciasto lub ciasteczka.

Przepis nr 4: Polewa czekoladowa na bazie czekolady i kremówki

Idealna. Aksamitna, nie kruszy się, doskonale trzyma się ciasta. A przy tym jest łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki

200 ml śmietanki kremówki
200 g czekolady gorzkiej

Śmietankę podgrzewamy do momentu, aż zaczną się pojawiać bąbelki, i zdejmujemy z ognia. Od razu wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podobne wpisy