Dyniowe ciastka z cynamonem
|

Dyniowe ciastka z cynamonem

Dziwne są te dyniowe wypieki. Sama dynia jest w nich ledwo wyczuwalna – chyba że ja nie potrafię jej rozpoznać. W każdym razie te dyniowe ciastka są pyszne – miękkie, puszyste, odrobinę świąteczne przez swój cynamonowy posmak. No i da się je przygotować między pracą, praniem i sprzątaniem – w sam raz na wypiek w środku tygodnia!

Składniki

125 g miękkiego masła
110 g cukru
1 jajko
150 g puree z dyni
250 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier

0,5 szkl. cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wrzątku

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i puree z dyni i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z cynamonem i proszkiem do pieczenia i ucieramy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy duże odstępy, bo ciastka się „rozleją” w czasie pieczenia.

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Cukier puder i cynamon mieszamy z łyżką wrzątku, aż składniki się połączą. Można dodać odrobinę jeszcze cukru pudru albo wrzątku, żeby uzyskać gęstszą lub płynniejszą konsystencję. Tak powstałym lukrem dekorujemy ciastka.

Źródło: „Kuchnia” 2014, nr 11

Podobne wpisy