Makowa gwiazda to kolejny bożonarodzeniowy hit. Oczywiście można ją przygotować z nutellą, masą serową albo masłem i cynamonem, ale w grudniu najlepiej smakuje z makiem. Trzeba tylko uważać przy pieczeniu, bo ta makowa gwiazda bardzo szybko się rumieni. Jeśli to zauważycie, przykryjcie ją od góry papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
Składniki
500 g mąki
10 g suchych drożdży
150 ml mleka
100 g cukru
4 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
600 g masy makowej
Z podanych składników (bez masy) zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4-5 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła. Żeby były idealnie równe, można wycinać koła np. za pomocą dużego talerza. Kładziemy pierwsze koło z ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim część masy makowej (nie za dużo). Przykrywamy kolejnym kołem i powtarzamy te czynności, aż do położenia ostatniego koła. Na to ostatnie masy makowej już nie dajemy.
Na środku kładziemy szklankę – do góry dnem. Nożem dzielimy ciasto na 16 części – najpierw na cztery, potem każdą z nich na pół i jeszcze raz na pół.
Bierzemy do rąk dwa sąsiadujące paski i skręcamy je trzy razy wokół własnej osi, wywijając na zewnątrz. Po skręceniu sklejamy końcówki pasków i ich zewnętrzne krawędzie wywijamy do dołu, by utworzyć trójkątne zakończenie ramienia gwiazdy. Tak postępujemy z wszystkimi paskami.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Makową gwiazdkę pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Uwaga! Po ok. 15 minutach można przykryć ciasto papierem lub folią do pieczenia, żeby się nie przypaliło.
Źródło: Słodko-Słony Świat Ilony
10 komentarzy
galeria61
on 18 grudnia 2016 at 07:57Super efekt wizualny. Muszę się przymierzyć do tego ciasta, ale to już chyba po świętach. A czy to w czymś przeszkadza? 🙂
eva
on 21 grudnia 2016 at 23:36Od świąt do sylwestra to w zasadzie jeden wielki czas kulinarnej rozpusty 🙂 Chociaż przyznam szczerze, że akurat mak smakuje mi tak dobrze wyłącznie o tej porze roku 🙂
vipek
on 15 grudnia 2016 at 16:55Co prawda przed chwilką wyjęłam klasyczne makowce z piekarnika ale ta gwiazda kusi mnie.częstuję się przepisem.Może na Nowy Rok powstanie w wersji serowej ?
eva
on 15 grudnia 2016 at 17:58U nas na blogu serowa już jest: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/drozdzowy-kwiatek-z-serem.html
Jedna i druga pyszna. Powiedziałabym nawet, że ciasto serowej jest smaczniejsze 🙂
A klasycznych makowców zazdroszczę. Czy to już na Wigilię?
vipek
on 16 grudnia 2016 at 16:41Tak , już na swięta. Powędrowały do zamrazarki.świetne również po rozmrożeniu
eva
on 16 grudnia 2016 at 17:01Sprytnie 🙂 Będzie spokojniej za tydzień 🙂
gin
on 15 grudnia 2016 at 15:51Jest piękna! Też muszę w końcu taką upiec 🙂
eva
on 15 grudnia 2016 at 17:57To prawda. W zasadzie zwyczajna drożdżówka z makiem, ale ten kształt dodaje jej uroku!
Lady Laura
on 15 grudnia 2016 at 14:39Pyszności,często robię.
eva
on 15 grudnia 2016 at 14:57Ja ją w ubiegłym roku trochę spaliłam, więc nie miałam zdjęcia dobrego. Ale tym razem wszystko się udało 🙂