• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Makowa gwiazda
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016 • 10  

Makowa gwiazda to kolejny bożonarodzeniowy hit. Oczywiście można ją przygotować z nutellą, masą serową albo masłem i cynamonem, ale w grudniu najlepiej smakuje z makiem. Trzeba tylko uważać przy pieczeniu, bo ta makowa gwiazda bardzo szybko się rumieni. Jeśli to zauważycie, przykryjcie ją od góry papierem do pieczenia albo folią aluminiową.

Składniki

500 g mąki
10 g suchych drożdży
150 ml mleka
100 g cukru
4 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
600 g masy makowej

Z podanych składników (bez masy) zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4-5 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła. Żeby były idealnie równe, można wycinać koła np. za pomocą dużego talerza. Kładziemy pierwsze koło z ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim część masy makowej (nie za dużo). Przykrywamy kolejnym kołem i powtarzamy te czynności, aż do położenia ostatniego koła. Na to ostatnie masy makowej już nie dajemy.

Makowa gwiazda
Makowa gwiazda

Na środku kładziemy szklankę – do góry dnem. Nożem dzielimy ciasto na 16 części – najpierw na cztery, potem każdą z nich na pół i jeszcze raz na pół.
Bierzemy do rąk dwa sąsiadujące paski i skręcamy je trzy razy wokół własnej osi, wywijając na zewnątrz. Po skręceniu sklejamy końcówki pasków i ich zewnętrzne krawędzie wywijamy do dołu, by utworzyć trójkątne zakończenie ramienia gwiazdy. Tak postępujemy z wszystkimi paskami.

Makowa gwiazda
Makowa gwiazda
Makowa gwiazda

Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Makową gwiazdkę pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Uwaga! Po ok. 15 minutach można przykryć ciasto papierem lub folią do pieczenia, żeby się nie przypaliło.

Źródło: Słodko-Słony Świat Ilony

Makowa gwiazda

#mak
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Mikołaj na słodko i wielki świąteczny e-book od blogerek kulinarnych Poprzedni Świąteczny e-book kulinarny
Choinka makowa • Kolejny Choinka makowa

Zajrzyj też tutaj

Kora orzechowa

Kora orzechowa  

3 stycznia 2017

Drożdżowy wieniec z dżemem  

24 lipca 2013

Drożdżowa baba wielkanocna  

4 lutego 2014

10 komentarzy

  1. galeria61

    on 18 grudnia 2016 at 07:57
    Odpowiedz

    Super efekt wizualny. Muszę się przymierzyć do tego ciasta, ale to już chyba po świętach. A czy to w czymś przeszkadza? 🙂

    • eva

      on 21 grudnia 2016 at 23:36
      Odpowiedz

      Od świąt do sylwestra to w zasadzie jeden wielki czas kulinarnej rozpusty 🙂 Chociaż przyznam szczerze, że akurat mak smakuje mi tak dobrze wyłącznie o tej porze roku 🙂

  2. vipek

    on 15 grudnia 2016 at 16:55
    Odpowiedz

    Co prawda przed chwilką wyjęłam klasyczne makowce z piekarnika ale ta gwiazda kusi mnie.częstuję się przepisem.Może na Nowy Rok powstanie w wersji serowej ?

    • eva

      on 15 grudnia 2016 at 17:58
      Odpowiedz

      U nas na blogu serowa już jest: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/drozdzowy-kwiatek-z-serem.html
      Jedna i druga pyszna. Powiedziałabym nawet, że ciasto serowej jest smaczniejsze 🙂
      A klasycznych makowców zazdroszczę. Czy to już na Wigilię?

    • vipek

      on 16 grudnia 2016 at 16:41
      Odpowiedz

      Tak , już na swięta. Powędrowały do zamrazarki.świetne również po rozmrożeniu

    • eva

      on 16 grudnia 2016 at 17:01
      Odpowiedz

      Sprytnie 🙂 Będzie spokojniej za tydzień 🙂

  3. gin

    on 15 grudnia 2016 at 15:51
    Odpowiedz

    Jest piękna! Też muszę w końcu taką upiec 🙂

    • eva

      on 15 grudnia 2016 at 17:57
      Odpowiedz

      To prawda. W zasadzie zwyczajna drożdżówka z makiem, ale ten kształt dodaje jej uroku!

  4. Lady Laura

    on 15 grudnia 2016 at 14:39
    Odpowiedz

    Pyszności,często robię.

    • eva

      on 15 grudnia 2016 at 14:57
      Odpowiedz

      Ja ją w ubiegłym roku trochę spaliłam, więc nie miałam zdjęcia dobrego. Ale tym razem wszystko się udało 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda