Makowa gwiazda
|

Makowa gwiazda

Makowa gwiazda to kolejny bożonarodzeniowy hit. Oczywiście można ją przygotować z nutellą, masą serową albo masłem i cynamonem, ale w grudniu najlepiej smakuje z makiem. Trzeba tylko uważać przy pieczeniu, bo ta makowa gwiazda bardzo szybko się rumieni. Jeśli to zauważycie, przykryjcie ją od góry papierem do pieczenia albo folią aluminiową.

Składniki

500 g mąki
10 g suchych drożdży
150 ml mleka
100 g cukru
4 łyżki masła
1 jajko
2 żółtka
600 g masy makowej

Z podanych składników (bez masy) zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4-5 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła. Żeby były idealnie równe, można wycinać koła np. za pomocą dużego talerza. Kładziemy pierwsze koło z ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim część masy makowej (nie za dużo). Przykrywamy kolejnym kołem i powtarzamy te czynności, aż do położenia ostatniego koła. Na to ostatnie masy makowej już nie dajemy.

Na środku kładziemy szklankę – do góry dnem. Nożem dzielimy ciasto na 16 części – najpierw na cztery, potem każdą z nich na pół i jeszcze raz na pół.
Bierzemy do rąk dwa sąsiadujące paski i skręcamy je trzy razy wokół własnej osi, wywijając na zewnątrz. Po skręceniu sklejamy końcówki pasków i ich zewnętrzne krawędzie wywijamy do dołu, by utworzyć trójkątne zakończenie ramienia gwiazdy. Tak postępujemy z wszystkimi paskami.

Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Makową gwiazdkę pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Uwaga! Po ok. 15 minutach można przykryć ciasto papierem lub folią do pieczenia, żeby się nie przypaliło.

Źródło: Słodko-Słony Świat Ilony

Makowa gwiazda

Podobne wpisy