Pierniczki błyskawiczne z mąką żytnią
Pierniczki błyskawiczne – bo nie trzeba czekać, żeby zmiękły. Biorąc pod uwagę, że wiele z nas nie ma czasu na parę tygodni przed świętami piec tradycyjnych pierniczków, takie przepisy ciągle są na wagę złota. A przy tym – co tu dużo mówić – te pierniczki są po prostu pyszne. Mój grudniowy Syn w tym roku zabrał je do przedszkola w ramach poczęstunku urodzinowego. Sam ciasto wałkował i wycinał kształty. Można więc powiedzieć, że to przepis dziecinnie prosty.
Składniki
(na 2 blachy ciastek)
300 g mąki pszennej typ 450-550
100 g mąki żytniej typ 2000 (lub 720)
100 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
100 g miodu
1 łyżka kakao
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy zwarte ciasto – ręcznie lub mikserem. Ciasto może się lekko kleić, ale powinno utworzyć zwartą kulę.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4-5 mm, lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Pierniczki są miękkie i od razu gotowe do jedzenia. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.
Źródło: Moje Wypieki