Rogale na śniadanie
Rogale na śniadanie? Tak, poproszę. A te rogale śniadaniowe są naprawdę godne polecenia – pięknie wyrastają, są puszyste i smaczne, ale nie przyćmiewają swoim smakiem dodatków, których można do nich włożyć wiele. Wyobrażacie je sobie na przykład z wieprzowiną szarpaną? Sprawcie sobie odrobinę przyjemności i przygotujcie drożdżowe rogale na śniadanie! Może nawet dzisiaj?
Składniki
(na 8 sztuk)
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilę na blat.
Wszystkie składniki, łącznie z rozczynem drożdżowym, umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt wąskiego prostokąta. Zwijamy od dołu w rulon i wyginamy końce, formując kształt rogala.
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans, w tym czasie nagrzewając piekarnik.
Przed pieczeniem można rogaliki posmarować mlekiem i posypać ziarnami, np. sezamu, maku albo czarnuszki.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
Źródło: Smak mojej kuchni