Słodkie rogaliki na zakwasie
|||

Słodkie rogaliki na zakwasie

Zakwas kojarzy mi się ze słonym pieczywem, dlatego tym chętniej testuję wszystkie słodkie przepisy z jego wykorzystaniem. Rogaliki na zakwasie piekłam już dawno, ale do dziś pamiętam ich smak. Jeśli próbowaliście słodkiego pieczywa na zakwasie, wiecie, o czym mówię – niby słodycz, a przebija się lekko kwaskowaty smak. Połączenie jest zadziwiająco smaczne! Z domowym dżemem albo z miodem na śniadanie – nie ma nic lepszego niż takie rogaliki.

Składniki

(na 8 sztuk)

450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
150 g zakwasu żytniego
5 łyżeczek cukru
szczypta soli
1 jajko
220 ml mleka
30 g masła

W misce umieszczamy przesianą mąkę, aktywny zakwas, cukier i sól. Wbijamy jajko i dolewamy ciepłe mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem, krótko, tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. 3 godziny – do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, wałkujemy na kształt koła i dzielimy je na 8 części – najpierw na cztery, a potem każdą z nich na pół. Powinno powstać 8 trójkątów.

Każdy trójkąt zwijamy na kształt rogalika, zaczynając od podstawy. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 40-60 minut.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 180 stopniach przez kolejne 5-10 minut – do zrumienienia.

 

Źródło: Smakowity Chleb

Podobne wpisy