• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bułki z botwinką i fetą i bułki ze szpinakiem
bułki// dania jarskie// z warzyw

Jogurtowe bułki z botwinką i fetą na 4 sposoby

22 czerwca 2017 • 0  

Jogurtowe ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych. Przygotowuje się z niego tureckie bułeczki o nazwie poğaça. Sposobów ich zaplatania jest mnóstwo. Przejrzałam wiele stron na Pintereście, zanim wybrałam trzy rodzaje składania ciasta, które wykorzystałam w tym przepisie. Zdecydowałam się też na dwa rodzaje farszu – na zdjęciach widzicie bułki z botwinką i fetą, ale też bułki ze szpinakiem i twarożkiem. Ten drugi farsz wykorzystuję najczęściej w lazanii albo pizzy słoneczko. I o ile szpinak doprawiam zawsze solą, pieprzem i gałka muszkatołową, to botwinka nie potrzebowała już żadnych przypraw.

Proporcje podane w farszu na bułki z botwinką i na bułki ze szpinakiem wystarczają na zapełnienie jednej porcji ciasta. Jeśli więc chcecie wypróbować oba rodzaje, to albo mniejsze ilość farszu o połowę, albo przygotujcie ciasto z podwójnej porcji.

Składniki

Ciasto

(na 8 sztuk)
3 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
7 g suchych drożdży
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
roztrzepane jajko do posmarowania z wierzchu
czarnuszka do posypania

Farsz z botwinki i fety

duży pęczek botwinki (bez buraków)
200 g sera feta
1 cebula

Farsz ze szpinaku i twarogu

1 opakowanie mrożonego szpinaku
200 g twarogu
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem czarnuszki i dodatkowego roztrzepanego jajka) mieszamy i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być zwarte, miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo się klei, można dosypać odrobinę mąki. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski i zostawiamy pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W międzyczasie przygotowujemy farsze:

Liście i gałązki botwinki kroimy drobno, dodajemy posiekaną cebulę i fetę pokrojoną na kawałki. Widelcem lub łyżką, a najlepiej ręką łączymy wszystkie składniki, rozdrabniając fetę, żeby powstała jednolita masa.

Szpinak rozmrażamy w garnku i zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy twaróg, jajko, doprawiamy i całość mieszamy dokładnie – do powstania jednolitej masy.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę, a następnie dzielimy na 8 części. Zaplatamy na któryś z czterech sposobów:

Sposób 1

Kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Przy jednym z brzegów układamy pas farszu i zawijamy ciasto w rulon. Przed pieczeniem ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.

Bułki z botwinką i fetą
Bułki z botwinką i fetą

Sposób 2

Kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Przy jednym z brzegów układamy pas farszu, a pozostałą część ciasta nacinamy, tak żeby powstały paski prostopadłe do ułożonego farszu. Ciasto zawijamy w rulon, starając się, żeby pierwsze zawinięcie (nienaciętym ciastem) objęło cały farsz – w przeciwnym wypadku będzie wystawał spomiędzy pasków (widać to na zdjęciu całej blachy poniżej). Rulon zwijamy jak ślimaka, zakładając końcówkę pod spód. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Bułki z botwinką i fetą
Bułki z botwinką i fetą
Bułki z botwinką i fetą

Sposób 3

Kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek nakładamy spory pas farszu. Brzegi ciasta sklejamy ze sobą, zostawiając środek otwarty – tak jakbyśmy nie zalepi do końca pieroga. Przed pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Bułki ze szpinakiem
Bułki ze szpinakiem

Sposób 4

Kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt koła. Nakładamy sporą górkę farszu na sam środek. Naokoło robimy cztery nacięcia na kształt krzyża. Każdy z powstałych kawałków ciasta owijamy wokół farszu. Brzegi ciasta staramy się zawijać pod spód, żeby nie rozeszły się w czasie pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem.

Bułki ze szpinakiem
Bułki ze szpinakiem
Bułki ze szpinakiem

Zawinięte bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, ewentualnie posypujemy czarnuszką i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Aż ciasto ładnie się zarumieni.

Źródło: Filozofia Smaku

Bułki z botwinką i fetą
Bułki z botwinką i fetą

Bułki ze szpinakiem
Bułki ze szpinakiem

Bułki z botwinką i fetą i bułki ze szpinakiem

#botwinka, #feta, #szpinak, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Jak piec w garnku rzymskim? Poprzedni Garnek rzymski Jak piec w garnku rzymskim
100+ szybkich dań na wakacje • Kolejny Szybkie przepisy na wakacje

Zajrzyj też tutaj

Lobiani – chlebek z fasolą  

23 października 2014

Łazanki mojej Mamy  

4 października 2013

Piętnastominutowa improwizacja  

14 sierpnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda