Makaron z sosem z mleczka kokosowego
Poleca: Iwona
Źródło: Kwestia Smaku
Fot. Iwona |
Niby zwykły makaron na obiad, a jednak niezwykły. Połączenie ostrości z delikatnym mleczkiem kokosowym daje oszałamiający efekt, który koniecznie trzeba wypróbować. Przepis z gatunku: „będę do niego często wracać”.
Składniki:
makaron
filet z kurczaka
300 ml sosu pomidorowego
400 ml mleczka kokosowego
1 papryka
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki cukru
1 łyżka drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
2 łyżki drobno startej cebuli (użyłam czosnkowej)
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki – dla odważnych chili polecam!!!
Makaron gotujemy al dente.
Sos pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod uchyloną pokrywką ok. 15 minut. Raz na jakiś czas mieszamy.
Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Bez przykrycia gotujemy całość ok. 10-15 minut.
Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek, imbir i cebulę ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle kilka minut, do zrumienienia, doprawiając delikatnie solą.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na patelni. Dodajemy paprykę, kurkumę, curry i ostrą paprykę w proszku, smażymy całość minutę lub dwie, cały czas mieszając. Wlewamy na patelnię z kurczakiem sos i zagotowujmy go.
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |