• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// przystawki/przekąski// sylwester

Drobiowe kąski

8 stycznia 2015 • 0  

Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo

Fot. Ewa

Czy wiecie, że do Ostatków został jeszcze tylko miesiąc i ciut? Nic dziwnego, że na blogach wszyscy już pieką pączki i chrust (czy faworki – jak kto woli ;)). Póki karnawałowe zabawy trwają jeszcze w najlepsze, proponujemy kolejną łatwą do przygotowania przekąskę. Z ciasta drożdżowego – mojego ulubionego. Doskonale smakuje z sosem ranczerskim.

Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
200 ml wody
2 jajka

Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Nadzienie:
2 filety z kurczaka
1 cebula
200 g mozzarelli
sól, pieprz, dowolne zioła

1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
czarnuszka i/lub sezam do posypania

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle (najlepiej klarowanym) z odrobiną oliwy.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie czubryca zielona). Dorzucamy go do cebuli i obsmażamy ze wszystkich stron. Trzymamy na patelni, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na długi i wąski prostokąt. Na środku układamy podsmażone mięso, posypujemy pokruszoną w rękach mozzarellą. Zawijamy ciasto z farszem w środku, tworząc rulon. Miejsce zlepienia dajemy na spód. Kroimy powstały rulon na mniejsze kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po tym czasie smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy czarnuszką lub sezamem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

#drób, #mozzarella
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Mus jaglany z bananami Poprzedni
Zakwas żytni wg Hamelmana • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Schab ze śliwką  

20 maja 2013

Hiszpańska sałatka z cebuli  

2 września 2013

Kuleczki serowo-ziemniaczane  

2 lipca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda