Drobiowe kąski
Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo
Fot. Ewa |
Czy wiecie, że do Ostatków został jeszcze tylko miesiąc i ciut? Nic dziwnego, że na blogach wszyscy już pieką pączki i chrust (czy faworki – jak kto woli ;)). Póki karnawałowe zabawy trwają jeszcze w najlepsze, proponujemy kolejną łatwą do przygotowania przekąskę. Z ciasta drożdżowego – mojego ulubionego. Doskonale smakuje z sosem ranczerskim.
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
200 ml wody
2 jajka
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Nadzienie:
2 filety z kurczaka
1 cebula
200 g mozzarelli
sól, pieprz, dowolne zioła
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
czarnuszka i/lub sezam do posypania
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle (najlepiej klarowanym) z odrobiną oliwy.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie czubryca zielona). Dorzucamy go do cebuli i obsmażamy ze wszystkich stron. Trzymamy na patelni, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na długi i wąski prostokąt. Na środku układamy podsmażone mięso, posypujemy pokruszoną w rękach mozzarellą. Zawijamy ciasto z farszem w środku, tworząc rulon. Miejsce zlepienia dajemy na spód. Kroimy powstały rulon na mniejsze kawałki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po tym czasie smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.