|

Wafle przekładane czekoladą

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Pamiętam, że jak ja byłam mała, to w sklepach nie było batonów, czekolad (aż tylu) i innych – nie ma co kryć – niezbyt dobrej jakości słodyczy. Teraz wszystkiego jest mnogo, a jednak lubię czasem zjeść wafle, które zawsze w sobotę robiła nam mama i które zastępowały nam rzadko dostępną czekoladę 😉

Składniki:
1 paczka suchych wafli
1 margaryna
1 szkl. cukru
1,5 łyżki prawdziwego kakao
3 całe jajka

Zagotować margarynę i wsypać do niej cukier, porządnie rozmieszać, aż się cukier rozpuści. Dorzucić kakao i też rozpuścić.
Jajka w osobnej miseczce roztrzepać (rozkłócić).
Zestawić masę z ognia, odczekać 1-2 minuty i szybko wlać jajka, szybko mieszać (aby nie ścięło się białko). Jeszcze chwilkę razem podgrzać, ciągle mieszając, aby nie ścięło się białko.

Smarować każdy wafel i nakładać następny.
Gotowe wafle zawinąć, np. w folię aluminiową lub papier śniadaniowy, wstawić do lodówki i koniecznie postawić na nie coś cięższego (aby się skleiły dobrze).
Po godzinie można „pałaszować” 🙂

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy